Vi trenger ikke noen bedre grunn til å støtte dette arbeidet. Vi kan med god samvittighet kjøpe og drikke vinene fra San Patrignano?

Den norske importøren av vinene fra kollektivet San Patrignano er så imponert over arbeidet som drives ved kollektivet at de donerer fem kroner for hver flaske som selges av Patrignano-vinene til forsk-ning, utvikling, kompetanseheving og kvalitetssikring inen rusomsorg i Norge.

–Vi besøkte San Patrignano i oktober i fjor og spiste da lunsj sammen med 1450 mennesker, som representerte 23 språk, fra Canada via Australia til Sør-Amerika. Én av dem var norsk. Felles for alle er at de er i behandling ved kollektivet. Og behandlingen hjelper, forteller Kjersti N. Altenborn hos importøren Donnavini.

70 prosent har lyktes

Ved San Patrignano har man siden starten i 1978 behandlet 30 000 mennesker for avhengighet til narkotiske stoffer og for sosial marginalisering. 70 prosent av disse er i dag rusfrie og velfungerende.

–Vi er kjent med at rusbehandling i Norge ikke er spesielt vellykket. Dette ønsker vi å være med på å endre. Vi etablerer en stiftelse som skal forvalte pengene som kommer inn. Stiftelsen SanPa Norge vil ha en representant hver fra RIO (landsdekkende brukerorganisasjon) og fra San Patrignano-kollektivet, sier Altenborn.

Ga dem sjansen

Det var Vicenzo Muccioli som etablerte kollektivet San Patrignano i 1978. Det ligger i regionen Emilia-Romagna, og vinene som lages klassifiseres bl.a. som Colli di Rimini og Rubicone. Muccioli hadde en ide om at ungdom fra skråplanet kunne bli like gode arbeidere og skape førsteklasses produkter som alle andre, bare de fikk sjansen.

Les hva Betty Stjernen skriver:

Kollektivet huser til vanlig nærmere 1500 ungdommer som sakte, men sikkert hjelpes tilbake til en normal hverdag. I tillegg til å lage vin, har de eget bakeri, driver kafeer og pizzeriaer, frisørsalong, vaskeri og tannlegekontor.

Montepirolo imponerte

Jeg smakte viner fra kollektivet første gang i 2007, og så igjen i februar 2008, da Stefano Bariani fra San Patrignano holdt smaking for VinPuls. Han hadde ikke bare med seg fem spennende viner i bagasjen, han hadde også en fortelling om en entusiast, Vicenzo Muccioli, som har fått til noe helt utenom det vanlige.

Les hva jeg skrev om vinene i 2007:

Jeg husker at jeg ble spesielt imponert over Montepirolo, laget på druene cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc. Noen eldre flasker av den ligger fortsatt i vinskapet mitt. Nå er den tilgjengelig i 2011-årgang, og bekrefter at San Patrignano er kommet et godt stykke videre siden den gangen. En imponerende tett og smaksrik rødvin til 249 kroner.

Les om møtet med Bariani

To nye San Patrignano-viner ble lansert i Norge i marsslippet i år; San Patrignano Avenir 2011 (kr. 235,20) som er en flott musserende vin laget på chardonnay og pinot noir samt Aulente Rubicone Bianco 2014 (kr. 179,00) på chardonnay og sauvignon blanc. Fra før har importøren Donnavini også tatt inn den freske kirsebærpregede Aulente Rubicone Rosso 2014 (kr. 149,00).

Dette er viner du kan drikke med god samvittighet, samtidig som du altså også yter et aldri så lite bidrag til en svært god sak.

Hør Adresseavisens kommentatorer på Podkast

En av kjellermestrene ved San Patrignano, Marcello Scarinci, i gang med å helle vin over fra gamle til nye fat. Foto: Francesca Forquet
Ønologen Riccardo Cotarella er ansvarlig for vinene ved San Patrignano-kollektivet. Her fotografert sammen med ungdommer som hjelper til i vinkjelleren. Foto: Gabriele Bertoni