Du må bare dra på smilebåndet av navnene Bibi Graetz setter på etikettene sine. Casamatta (galehus), Testamatta (gal i hodet), Soffocone (firenze-slang for blowjob), Bugia (løgn) og Bollamatta (gale bobler). Snart lanserer han en ny hvitvin under navnet Scopeto, som betyr feie over. Når han forlater sangiovese som hoveddrue i de røde og lager en slags «supertoscaner» på cabernet sauvignon, merlot og syrah, blir navnet «It's a game».

Norsk kone, fire barn

–Jeg liker å leke. det er mer enn seriøst nok det vi gjør i vinmarkene og i vinkjelleren, så da må vi ha det litt gøy når vi skal ut og presentere vinene, sier Bibi Graetz fra sitt hovedkvarter på den gamle middelalderborgen Vincigliata i Fiesole, ikke så mye mer enn et steinkast fra bygrensa for Firenze. Der bor han med sin norske kone og de fire barna, tre jenter og en gutt.

Bibi er i utgangspunktet kunstner (maler), og har fra de første vinene ble produsert i 2000 selv laget etikettene. På den nyeste lanseringen, rosévinen Bollamatta, er det imidlertid datteren Rosa som har tegnet etiketten.

Satser på sangiovese

Han har sterke røtter i Toscana, og er klippefast i troen på at det er sangiovese-druen som skal være hovedelementet i de røde vinene hans. Å hente ut druens solide potensiale har vært alfa omega helt fra han etter bare to-tre år sparket sin innleide ønologkonsultent, tok over styringen helt på egen hånd og for 2008-årgangen av Testamatta hentet hjem 98 poeng fra Wine Spectator. Ingen annen Toscana-vin fikk høyere score det året.

Nylanseringen Bollamatta er en rosé laget på sangiovese-druen, den også. Og så er han stolt over at han nærmest har tatt over alt av vinproduksjon på øya Isola del Giglio, hvor han nå lager to hvitviner på druen ansonica, som han mener har slektskap med assyrtiko som vi finner på Santorini.

Vil heve kvaliteten

–Under oppveksten bodde jeg to-tre måneder hvert år på Giglio, så tilknytningen til øya er sterk. Derfor sa jeg straks ja da jeg ble spurt om jeg ville overta druene som gikk til et slags kooperativ der. Giglio er en spesiell øy, der det bor 1500 mennesker som har et eget språk og en egen dialekt. En helt egen verden, egentlig, forklarer Bibi.

Ved å ta i bruk hver krinkel og krok i hus, kjeller og garasje, har han klart å øke produksjonen til 650 000 flasker årlig. Rundt 100 000 går til Norge, hvor «hverdagsvinen» Casamatta er en favoritt for mange. Han har lagt bort drømmen om å produsere 4-5 millioner flasker. Nå vil han heller øke kvaliteten på de vinene han har.

Bibi Graetz med to av sine nyeste viner, Bollamatta som er en musserende vin på sangiovesedruen og Bugia som lages på den lille øya Giglio.
Foto: ULF DALHEIM