Les omtale av nyhetene her:

Viner på sauvignon blanc-druer er såkalt fagtema for nyhetslanseringen på Vinmonopolet i mai.

Det betyr en rekke tiltalende, florale, aromatiske og syrefriske viner fra New Zealand, Loire-dalen i Frankrike (Sancerre) og Pfalz i Tyskland. Perfekt for sommersesongen, til asparges, skalldyr og sjømat generelt. For ikke å snakke om til hvit geitost (chevre)!

Cloudy Bay-suksessen

Det er en oppsiktsvekkende salgøkning New Zealand kan vise til de siste årene. For 30 år siden var det knapt noen som hadde hørt om New Zealand som vinland. Så kom suksessen med Cloudy Bay, vinhuset som i en årrekke var synonymt med nettopp hvitvin fra New Zealand.

Cloudy Bay ble en vinner internasjonalt, og banet veien for andre spennende produsenter. Det siste tiåret har de grodd opp som sopp på plena om høsten. Navnene forteller at det ofte er unge folk som våger å tenke nytt som har etablert seg innen vin: Craggy Range, Akura, Crossorads, Distant Land, Greywacke, HãHã, Mudhouse, Spy Valley, Squealing Pig og Wild Rock er blant produsentene som er lansert i Norge. Totalt finnes det nå 72 forskjellige hvite viner fra New Zealand på Polet.

Vil øke bredden

Målet for Vinmonopolet med å ha sauvignon blanc som fagtema i mai er å øke bredden i utvalget og å vise forskjellige stiler og forskjellig jordsmonn. Fra Marlborough i New Zealand har man valgt å fokusere på underområdet Awatere Valley, der farverike Peter Yealands er den dominerende aktøren med den store vinmarken Seaview. Yealands er allerede godt representert med en rekke forskjellige viner i Norge, ikke minst på sauvignon blanc-druen.

Fra Sancerre har man valgt å gå etter «cru-viner», fra unike steder som Cul de Beaujeu og Monts Damnés. Både disse vinene og noen av nyhetene fra New Zealand er en kombinasjon av vin gjæret på kun ståltanker og vin gjæret på fat.

Lyst og lett, og bobler

En av nyhetene er fra Kevin Judd hos Greywacke. Han var mannen som skapte ikoniske Cloudy Bay Sauvignon Blanc.

Nyheter ellers i mai omfatter lyse lette rødviner på blant annet gamay-druen, økologisk cava samt italiensk /Franciacorta) og fransk musserende (Champagne og Cremant). Det er all grunn til å håpe på en solfylt sommer!