Nordmenn er blitt stormforelsket i prosecco de siste årene. Forklaringen er lav pris, god fruktighet, en del restsødme. Lett å like, lett å drikke. Prosecco kan slik sett sammenlignes med de rimelige, lett søtlige cavaene som vi brukte som «sjampis» før proseccoens inntog.

Franskinspirert

Skal vi opp på nivået til de mer avanserte cavaene, for ikke å snakke om champagne, må vi gå til området Franciacorta i Lombardia. Italias svar på Champagne, sier noen. Og det er langt på vei korrekt, for mens prosecco lages av den lokale druen glera, benytter man i Franciacorta champagne-druene chardonnay og pinot noir (nero), i tillegg til pinot blanco. Produksjon og lagring er også veldig franskinspirert. Derfor smaker det i mange tilfeller utrolig bra!

Vinhuset Monte Rossa er som de fleste andre i Franciacorta ungt i forhold til de fleste champagnehus. Den første musserende ble laget av Berlucchi i 1961, og området fikk DOC-status først i 1967, deretter DOCG-status i 1995. I 1967 var det 11 produsenter der, i dag er tallet 115. De lager totalt 16 millioner flasker, hvor halvparten eksporteres. Paola Rovetta kom dit i 1972 og klarte alt i 1986 å komme på førstesiden av Wine Spectator i USA som den nye stjerna fra Italia. Nå er det sønnen Emanuele Rabotti som styrer forretningene. En av vinene han lager, heter P.R. etter nettopp mamma Paola Rabotti.

Hjemme hos Frankie Boy

Han er god på PR også, Emanuele. Da firmaet feiret 20 år i 1992, ble den kjente juveleren Buccallati engasjert til å lage en sølvetikett. Første flaske av prestisjevinen Cabochon ble åpnet i et selskap hjemme hos Frank Sinatra i Palm Desert. Det ga naturligvis en ekstra boost. I likhet med Cabochon lages også spesialutgaven Salvàdek i begrenset volum.

–Men jeg må lage minst 30000 flasker for at alle mine kunder skal få sin andel. Blir det mindre volum ett år, så dropper jeg å lage dem. Heller nei til alle enn ja til noen, sier Emanuele.

Som et maleri

Etikettene på Monte Rossa-flaskene indikerer at man kjører klassisk stil på vinene. Mens kravene i Franciacorta er minst 25 måneders lagring for non vintage-viner (18 mnd på bunnfall) og 37 måneder for årgangstapninger (30 mnd på bunnfall), lar Emanuele vinene få opp til 45 måneder på bunnfall.

–Jeg vil at vinene skal være rike og komplekse, sitte godt i munnen og naturligvis gi karakter fra årgangen og jordsmonnet. Jeg har vinmarker over hele Franciacorta og høster tidlig for å få god nok syre. Å blende en god musserende vin er kunst. Det blir som for en kunstmaler. Skal du få til et mesterstykke av et maleri, må du sette sammen fargene riktig.

Franciacorta har historie tilbake til 1277 for stille vin. Vin uten bobler benevnes i dag Curtefranca DOC. De beste druene brukes imidlertid til boblevin.

Cabochon er prestisjevinen fra Monte Rossa. Den ble lansert hjemme hos Frank Sinatra.