Glem den østerrikske vinskandalen fra 1985! De drøye 30 årene som er gått siden noen profittjegere blandet det kjemiske stoffet dietylenglykol (mest kjent som en naturlig komponent i frostvæske) i hvitvin har gjort landet ekstremt kvalitetsfokusert og Østerrike har også fått en ny vinlov som både er streng og som stadig forbedres.

Kvalitet, ikke sukker

I tillegg har mange produsenter på egen hånd innført en slags selvjustis som også medfører kvalitetsløft. Familien Topf i Strass i Kamptal har gått foran når det gjelder klassifisering av gode vinmarker, gjennom produsentorganisasjonen Verein der Österreichischen Traditionsweingüter, grunnlagt i 1992. Inspirasjonen er Burgund, og intensjonen er at vinens kvalitet ikke skal måles på sukkerinnhold, men at voksested, druetype og alder på vinstokkene skal vektlegges mest.

–De beste vinene kommer fra de beste vinmarkene, det er utvilsomt. Vi går for identitet, balanse, dybde, kompleksitet og finesse fremfor sukker og høy alkohol, understreker Hans Topf som er ansvarlig vinskaper hos dagens utgave av Weingut Johann Topf. Familien består i dag av tre generasjoner, fra Johann senior via Hans junior, Hans Peter og Maximillian Topf.

Fire toppvinmarker

Vinhuset holder til i landsbyen Strass og har andeler i fire av de 52 vinmarkene i Kamptal som gjennom DAC-klassifiseringen har fått betegnelsen Erste Lage, som vel er synonymt med Premier Cru i Burgund. Klassifiseringen gjelder kun vinmarker beplantet med riesling og grüner veltliner. Sistnevnte er en slags nasjonaldrue for Østerrike, og har de senere årene fått et skikkelig løft i folks bevissthet for viner som både er utmerkede matviner, og som også lagrer godt.

Topf-eiendommen har vært i familiens besittelse siden 1649. Johann den første startet med vin i 1929. På denne tiden måtte man ut på en tre dager lang tur med hest og kjerre til og fra Wien for å selge vin. Johann den andre begynte å tappe på egne flasker i 1960 og Johann den tredje tok fra 1990 vinhuset opp i øverste divisjon i Kamptal og Niederösterreich. I dag bor det tre generasjoner på gården, inklusiv den eldre Johann, Hans junior og fru Magdalena samt de fire sønnene Hans-Peter, Maximilian, Alexander og Julius.

Ståltank eller eikefat

–Vi jobber så langt det er mulig 100 prosent økologisk. Gjødsler med egen kompost, beskjærer og tynner ut manuelt og «leser» hver eneste drue nøye i dagene frem mot innhøsting. Ut fra druetype, modenhetsgrad, årgang og vintype avgjør vi om druemosten skal gå i ståltanker eller nye eikefat på 600 til 2500 liter. For de beste vinene handler det om enkeltvinmarker, understreker Hans Topf.

Vinene hans klatrer stadig nærmere toppen av den østerrikske stjernehimmelen.

Vinskaper Hans Topf (ved rattet) sammen med sønnene Hans-Peter og Maximillian. Foto: ROBERT HERBST
Hans Topf er ansvarlig for vinene ved Weingut Johann Topf. Foto: ROBERT HERBST