Dette er viner som alle koster under hundrelappen, og som er anvendelige både til terrassekos, lette fiskeretter eller til krabbesesongen som nå er i startgropa.

Alle vinene kommer fra Casa Santos Lima, men de er laget på vinhus spredt rundt i den nordlige delen av Portugal.

Lette å huske

Navnene på vinene er også lette å forholde seg til og huske: Pluma, Joya, Portuga og Bons-Ventos. Pluma betyr fjær, Bons-Ventos kan oversettes som gode vinder. Prismessig er de alle å få kjøpt til under hundrelappen, faktisk fra kr. 78,90 til 99,90.

Casa Santos Lima eies av den tidligere finansmannen José Luis Oliveira da Silva, i dag en av Portugals mest vekstvillige vinprodusenter. Han har hele fem forskjellige vinhus i «porteføljen» sin, fra Algarve i sør til Vinho Verde (Minho) i nord.

Under hele tiden med vekstambisjoner har han heldigvis vært sterkt opptatt av å ta vare på de opprinnelige lokale portugisiske druetypene, dog med enkelte innslag av internasjonale druer.

Ypperlig til krabbe

Den rimeligste vinen i dagens billig-knippe er Casa Santos Lima Joya Vinho Leve (kr. 78,90). Dette er en alkoholsvak (9,5%), lett perlende og litt søtlig vin laget på druene fernão pires, moscatell og arinto. Det dufter og smaker tropisk frukt, pærer, sitrus, blomster og urter. Jeg ser for meg at dette er en ypperlig vin til krabbe, men også perfekt bare til kos om solen dukker frem.

Joya kommer fra Casa Santos Lima sitt opprinnelige vinhus i det som nå er kalt vinregionen Lisboa.

Også Casa Santos Lima Portuga 2015 (kr. 99,90) og Casa Santos Lima Bons-Ventos Arinto 2015 (kr. 97,00) er laget på druer dyrket i Lisboa-regionen.

Portuga har en blanding av arinto, saugvinon blanc og fernão pires og smaker av sitrus og tropiske. Kan brukes til fisk, tapas/koldtbord og terrassekos.

Bons-Ventos er 100% arinto-druer og er en noe røffere vin som vil være et godt valg om du inviterer til tapas/koldtbord, men som også går utmerket til fisk og skalldyr. Den er lett floral, med noe mineralitet og smak av tropiske frukter som ananas.

Fra Minho i nord

Den siste rimelige godbiten er Casa de Vila Verde Pluma Alvarinho 2015 (kr. 93,90) som kommer fra Vinho Verde-området (Minho) helt nord i Portugal. Druen er alvarinho, kjent for mange som albariño i Rias Baixas i Spania. En svært anvendelig vin som smaker av pasjonsfrukt, sjømineraler og hvite blomster. Fin vin til fisk, skalldyr og kylling.

Casa de Vila Verde er den nyeste investeringen til José Luis Oliveira da Silva. Hovedhuset på gården er fra 1200-tallet, den tidligere eierfamilien har laget vin siden 1700-tallet og vinmarkene har flusst opp av gode lokale druetyper. Eiendommen er på 100 hektar, hvorav 70 hektar er vinmarker.

–Alt ligger til rette for å lage gode hvite viner her. Viner som reflekterer jordsmonn og klima. Viner som er «crispy», lette, friske og med god fruktkarakter, sier Joào Grave, ansvarlig vinskaper ved Vila Verde.

Fem lokale hvite druer er ryggraden for produksjonen hos Casa de Vila Verde. Men størrelsen på eiendommen innbyr til å eksperimentere med også andre druer. I dag er produksjonen på 200 000 flasker i året.

Ansvarlig vinskaper Joâo Grave ved Casa de Vila Verde har ikke noe problem med å smake på sine egne viner. Vinhuset leverer gode, rimelige viner laget på spennende lokale druer. Foto: ULF DALHEIM