Det dreier seg om vinkurs som i løpet av høsten skal kjøres i syv av byene der Vinmonopolet har butikker. De syv utvalgte pilotbyene er Trondheim, Oslo, Bergen. Stavanger, Hamar, Tromsø og Stryn.

Ikke i butikken

Men du får ikke komme inn i butikkene og smake vin. Kursene, som Vinmonopolets egne folk skal kjøre, legges til steder med skjenkebevilling. I Trondheim blir det kurskvelder på Scandic Nidelven.

–Dette er et prøveprosjekt, en pilot, som skal gi oss erfaringer for bl.a. å lage program for ytterligere kurs neste år. Vi kan godt si at det er et to timer langt kundemøte hvor vi får anledning til å vise frem hva Vinmonopolet står for og hva vi som er ansatt i Vinmonopolet kan om vin, sier butikksjef Kåre Skinderhaug ved Vinmonopolet City Syd. Han er den som skal kjøre kursene i Trondheim denne høsten.

Starter med rødvin

Første vinkveld i Vinmonopolets regi i Trondheim blir torsdag 8. september. Da er temaet «Lær å smake rødvin». Senere i høst blir det kurs om musserende vin, Chablis, Piemonte og Burgund. Det er kun 25 plasser på hvert kurs, og påmelding må gjøres via Vinmonopolets nettsider. Kursene vil koste fra 400 til 750 kroner, alt etter tema og pris på vinene som presenteres. Det blir servert fem glass á 6 cl vin på hvert kurs.

–Vinmonopolet skal ikke tjene noe på disse kursene, men vi ønsker å gi kundene gode opplevelser og samtidig vise frem den kunnskapen de som arbeider i Vinmonopolet besitter. Kursene skal ikke være salgsfremmende, men bevisstgjøre publikum på hva de drikker og hvordan, sier Skinderhaug.

Lang planlegging

Det var en endring i alkoholforskriften som kom 1. november i fjor som åpnet opp for muligheten for Vinmonopolet og vinimportørene til å arrangere smakinger for sine kunder. Vinmonopolet har over tid hatt en del etterspørsel om kurs og opplæring, både fra privatpersoner, firmaer og ved enkelte tilstelninger. Nå svarer de på dette gjennom å invitere til smakekurs.

–Vi er spent på interessen og tilbakemeldingene, på hvordan dette blir mottatt. Vi har forberedt oss helt siden nyttår, og tror vi har funnet en god form på de første kursene. Vinmonopolet har en sterk varefaglig gruppe som har stått bak oss og vært med på å tilrettelegge disse kursene, sier Kåre Skinderhaug.

Butikksjef Kåre Skinderhaug vil holde vinkurs i bl.a. hvordan du skal smake rødvin, musserende vin, Chablis og Piemonte. Foto: ULF DALHEIM