Priorat er en av to regioner med høyeste kvalitetsklassifisering (DOQ) i Spania, sammen med Rioja. Men vinstilen har ikke endret seg mye i takt med «modernismen» som har inntatt resten av vinverdenen. Vinene er ofte intense, alkoholsterke, konsentrerte og mektige, av og til også med overekstraksjon, for mye eik og alkoholgrad opp mot 16,5 prosent.

Ble ikke godt mottatt

Dominik Huber og hans kompanjong Eben Sadie fra Sør-Afrika mente at det var tid for å gjøre ting på en annen måte, ta vinene i en ny retning, da de startet sitt Terroir al Limit-prosjekt i 2001. Begge hadde forelsket seg i den litt avsidesliggende, sterkt kuperte og klimatisk røffe regionen hvor de fant vinmarker med flotte, eldgamle vinstokker, ofte over 100 år gamle. Men de skjønte ikke hvorfor de fleste av produsentene der fortsatt hang igjen i fortiden. Og det ga de klart uttrykk for. Noe som ikke ble like godt mottatt av alle.

-Det var en søndag. Mye folk i byen, så egentlig skulle noen ha merket noe. Selv dro vi på kino om kvelden. Da vi kom hjem oppdaget vi at noen hadde vært inne i kjellerne våre. Der hadde de tømt flytende såpe i alle vintankene. Vi måtte skrote vin verdt 150 000 euro. Jeg var oppslag i aviser og på tv-nyhetene i to uker. Men etterforskningen avslørte ikke hvem som sto bak, underlig nok, forteller Dominik Huber.

Barcelona er stedet

Han føler ikke at han er blitt bedre likt blant lokalbefolkningen senere heller. Landsbyen han bor i, Torroja, har 100 innbyggere, hvorav størsteparten er over 60 år. Selv er han 45 og foretrekker heller Barcelona, som han definerer som den absolutte vinhovedstaden for Spania, og som en av verdens fremste byer når det kommer til det gastronomiske. Hans nye restaurantfavoritt der er Alkimia. Eller Bar Brutal for vin- og matopplevelser. Merk dere dem!

Terroir al Limit lager ærlige, uspanske, elegante og fruktdrevne viner med en dybde du sjelden finner maken til. Dominik mener at det ikke går an å lage vin uten å ha en organisk tankegang, gjerne også biodynamisk, men det blir mer en personlig greie, som han sier det. Og så høster han druene tidlig. For tidlig, mener naboene.

Satser på sement

-Jeg blir aldri enige med dem der. For meg handler det om å høste når druene er modne, ikke overmodne. Dessverre sier vinloven at røde viner fra Priorat skal ha minst 13,5 prosent alkohol, mens de hvite skal ha 13 prosent. Spesielt for de hvite kunne jeg ha tenkt meg lavere alkoholgrad. Siden 2001 har jeg dessuten kastet ut fatene og bygget sementtanker for gjæringsfasen.

Priorat har to definerende tidsepoker. Først da munker kom dit i middelalderen og plantet de første vinmarkene. Dernest da unge folk som Rene Barbier, Alvaro Palacios og Carles Pastrana i 1979 «gjenoppdaget» de fantastiske vinmarkene. I ettertid vil man nok se at tredje fase begynte med Dominik og Ebens ankomst. Smak på deres litt rimelige Terroir Historic-viner (hvit og rød). Eller stjernerekka med hvite Pedra de Guix og de to røde Arbossar og Les Tosses i spissen.

Dominik Huber har klare meninger og oppfatninger om hvordan lage best mulig vin i Priorat. Det har ikke falt i god jord hos alle av naboene hans. Foto: ULF DALHEIM