10 øl har gjennom to juryrunder kvalifisert seg til finalen i kåringen Årets Øl 2016. Ingen trønderske bryggerier kom så langt i år.

Dette er finalistene:7 Fjell Bryggeri I Alte Hansa MummeAmundsen Bryggeri I Fear the ReaperFærder Mikrobryggeri I Classic LagerGeiranger Bryggeri I Vikingstøa Pale AleGraff Brygghus I HefeweizenKinn Bryggeri I SvartekariLervig Aktiebryggeri I Brewers Reserve Barley Wine 2016Lindheim Ølkompani I Sour Cherry Farmer's Reserve 2014Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri I Nøgne Ø Bahrainer WeisseRingnes Bryggeri I Ringnes Polaris Kaffebokk 2016

Målet med kåringen er å løfte fram de mest gjennomførte øllanseringene. Derfor er det ikke bare smak som er avgjørende, men også design, konsept, kommunikasjon og markedspotensial som er lagt til grunn i juryens arbeid.

Juryen består av personer med bred kunnskap: Roar Døving, professor, Markedshøyskolen, Steinar Killi, professor, Arkitektur- og Designhøyskolen, Joakim Grønli, designer i Brandlab, Jørn Tore Persen , salgs-/markedssjef, Ølakademiet), Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Gustav Foseid, ølbokforfatter og aktiv i Norbrygg, Ove Haugland Jakobsen og Per Øyvind Arnesen, begge øleksperter tilknyttet Ølportalen.

I alt 80 øl fra 34 bryggerier var påmeldt årets kåring, som er den sjette i rekken og er et samarbeid mellom Ølportalen, Norbrygg, Ølakademiet og Apéritif.