Flott også med fem nye trønderske sterkøl!

Les omtale av septemberhetene her:

Polets innkjøpere har tidvis famlet i sine temavalg og lanseringer de siste årene, men nå i september har de tilnærmet full klaff med utvalget av nye viner.

Amfora-er i skuddet

De både fanger opp nye trender, både med flere økologiske viner og med naturviner laget på gamlemåten ved bruk av amforakrukker i gjæringsprosessen.

Amfora for vinproduksjon går 8000 år tilbake, til Georgia. Vinmonopolet kommer faktisk med georgisk vin i november, men denne gangen er det to franske og to italienske amfora-viner som tilbys norske vindrikkere.

-Vin fra amforakrukker er en trend vi har fulgt og følger. Vinene har et godt spenn i stil, fra saftige og lette viner til mer tanninrike og strukturerte, sier produktsjef Monika Wessel.

Nytt fra Ungarn

Årsaken til at Polet lanserer flere ungarske viner denne gangen, er generasjonsskiftet som nå er på gang i landet, med en nytenkende, ung generasjon produsenter som lager flott kvalitet uten å ty til så mye restsukker som var vanlig den gangen rødvinen Egri Bikaver (okseblod) var bestselger en gang på 70-tallet.

Fem strålende Grosses Gewächs-viner fra den solide 2015-årgangen, nærmest rett fra produksjonskjellerne i Tyskland, fyller ut et nyhetsslipp som byr på svært mange gode kjøp.

17 000 merker

Det kommer 71 nyheter i basisutvalget og rundt tusen (!) nye merker i bestillingsutvalget nå i september. Samlet mengde varer som kan kjøpes/bestilles på Vinmonopolet er nå på rundt 17 000.

Vinmark i Ungarn hvor det eksperimenteres med forskjellig oppbinding av vinstokkene. Foto: ULF DALHEIM