I alt 80 øl fra 34 bryggerier var påmeldt til kåringen Årets Øl 2016. Årets øl arrangeres av Apéritif og Ølakademiet, i tett samarbeid med Norbrygg og Ølportalen. I konkurransen er det ikke bare smak som avgjør, men også kriterier som design, nyskapning og markedspotensiale.

Det Kompromissløse Bryggeri

Ølet som trakk det lengste strået og kan titulere seg Årets Øl 2016  er altså Bahrainer Weisse fra Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri, heter det i en pressemelding fra Ølportalen.

Juryen uttaler om årets øl:

«Dette er et tidsriktig syrlig øl med god fruktighet og tørrhet som sin lave alkoholprosent (3,5) til tross fungerer også godt til mat, som fish'n chips og kremet ost».

Juryens begrunnelse:

Nøgne Ø åpnet sitt bryggeri for Norges beste hjemmebrygger i 2015, Petter Fornes, som oppskalerte sitt surdeigsbrygg som for øvrig var tidenes mest soleklare hjemmebryggvinner.

Resultatet er overbevisende og et godt bidrag til kategorien berliner weisse. Bahrainer forteller om opprinnelsen til surdeigen og er et morsomt ordspill på originalen, men også i større skala enn hjemme hos Fornes fungerer dette ølet veldig godt. Ikke minst fremhever juryen ølets lave alkoholprosent på 3,5 som en styrke.

Ølets svakhet er designen som er moden for fornyelse. Dermed er utfordringen overlevert Nøgne Ø.

Tre med omtale

Videre ble det i år trukket frem tre øl som juryen synes fortjener hederlig omtale. Disse ølene kommer fra Lindheim Ølkompani, Amundsen Bryggeri og Færder Mikrobryggeri og representerer tre helt forskjellige ølstiler som alle er både tidsriktig og nyskapende på hver sin måte.

Juryen uttaler:

Lindheim Ølkompani - Sour Cherry Farmer’s Reserve 2014:

Et fatlagret syrlig kirsebærøl i belgisk oude kriek-stil, men med Lindheims klare signatur. Det betyr også kirsebær fra egen hage. Et øl som fungerer veldig godt til lam, storfe og svin, eller til ost.

Amundsen Bryggeri -  Fear the Reaper Imperial Stout 2015:

En kraftpakke av et øl som har mye av alt med en nærmest enorm konsentrasjon, men som bærer sin 11,5 prosent alkohol godt. Et øl som passer best til meditasjon og i små doser, derfor rekker flasken langt.

Færder Mikrobryggeri - Classic Lager:

Et tidsriktig lagerøl, økologisk og ufiltrert, tappet i Færders prisbelønte design, som fortsatt holder øl, tre år etter starten. Det har en lett sødme samt butikkstyrke som gjør det tilgjengelig for flere. Dessuten smaker det godt rett fra den nette flasken og har derfor et trendpotensial blant det yngre ølpublikum.