Satyricons Sigurd Wongraven lager vin for det norske markedet, med stor suksess. Internasjonalt er det mange rockestjerner som har kastet sine øyne på vinbransjen og investert pengene sine i vin. Det samme gjelder filmstjerner og idrettskjendiser. Vin er hipt og kult.

Ikke ønologiutdannet

Charles Smith har fortsatt sin lange, krøllete og flagrende hårmanke. Han både ser ut som og oppfører seg som en rocker. Og gjør en del ting etter eget forgodtbefinnende. Med stor suksess. Helt ut til etikettene på vinen han lager ser du at Smith liker å være både litt ukonvensjonell og litt annerledes.

Charles Smith har ingen bakgrunn som rockestjerne selv. Heller ikke er han universitetsutdannet ønolog. Han er en selvlært vinskaper som i ni år bodde i Danmark og var manager for rockeband. Så dro han hjem til Columbia Valley i Washington og begynte med vin. Nå utnevnes han til og med til «winemaker of the year» i forskjellige amerikanske magasiner.

Jakten på Sugarman

Vinene hans rocker både utenpå og inni. Han køler på som Mick Jagger på sitt mest heftigste. Hvitvinen Kung Fu Girl Riesling og rødvinen Velvet Devil Merlot har allerede fått plass i basisutvalget på Polet. Nå følger importøren opp med hans nye Sixto-serie, der vinene har navn som Moxee Hils, Uncovered, El Jefe, Rock Garden og The Creator. Fellesnevneren er superkonsentrerte, fruktrene og mektige viner med en enorm power.

Sixto er Charles Smiths sjette vinserie. Navnet er dessuten inspirert av musikeren Sixto Rodrigues som er hovedpersonen i den fenomenale Searching for Sugarman-filmen.

Fant ekte chardonnay

Som filmskaperne jaktet på Rodrigues har Charles Smith jaktet på noe gammelt som ventet på å bli gjenoppdaget. For Smith ble jakten kronet med hell da han fant noen opprinnelige eldgamle Washington chardonney-vinstokker. Resultatet ble vinen Uncovered Chardonnay som er en av 19 helt spesielle Charles Smith-viner som er tatt inn til Norge. Antall flasker varierer fra tre (!) til 120 flasker, så dette er sjeldne saker.

Charles Smith laget sin første vin i 2001, 330 kasser av K Syrah 1999. Han er kommet en lang vei siden den gang...

Etiketten på The Creator er et slags selvportrett av Charles Smith.