Det er forskjell på krabbe og krabbe. Kongekrabbe, for eksempel, er som mat noe helt annet enn «vanlig» krabbe. Da snakker vi friske, rene, stramme mineralske viner til, gjerne en god Chablis. Men når taskekrabben inntar bordet må vi se i litt andre retninger når det gjelder vinvalget. Jeg har plukket ut tre varianter fra Tyskland, Frankrike og Portugal som alle matcher et krabbemåltid på utmerket vis.

Har mange navn

Det du må legge vekt på når du velger blant disse, er hvordan din krabbe skal serveres. Er du kun en klospiser, har du andre behov enn en feinschmecker som går for hele pakka - rogna og skallmaten, ja bokstavelig talt hele «gørra». Da snakker vi om en helt annen smak. Det betyr at også vinen bør være mer aromatisk.

Kjært barn har mange navn. Vi bruker sjelden begrepet taskekrabbe i hverdagspraten. Da heter det krabbe. Langs norskekysten kan vi også høre betegnelser som rødkrabbe, paltosk, høvring og skryda. Latinsk er navnet Cancer pagurus, men la ikke det skremme deg fra å nyte det som i disse dager er hele Trøndelags stolthet. For det er jo ikke tvil om at den beste krabben fiskes opp utenfor kysten vår, ikke sant?

Vin med balanse

Er krabbemåltidet ditt hele krabben servert med loff, majones og sitron, vil en tysk riesling være et veldig godt valg. Riesling-viner kjennetegnes først og fremst av syre og sødme, og de beste vinene klarer å balansere dette på en perfekt måte. Det betyr at vi godt kan velge en vin som Dönnhoff Riesling Trocken 2014 (kr. 129,90), fordi trocken her ikke betyr helt tørr. Restsødmen er 2 gr/l, mens syren er 8 gr/l. Den delikate sødmen komplementerer krabbekjøttet og tilbehøret, mens frisk syre gir en rensende effekt før neste matbit.

Klabbekro-spiserne kan også bruke samme riesling-vin, men et godt og rimelig alternativ er portugisiske Solar das Boucas Loureiro 2015 (kr. 109,90). Her er det mer direkte friskhet i glasset, mot grønne epler, sitrusfrukt, blomster og urter. Igjen en god og rensende vin.

Pøs på med krydder!

Så har vi dem som vil utnytte krabben i fullt monn, enten som gratinert krabbe, en chilikrydret krabbesalat, krabbelasagne, krabbeboller eller krabbesuppe med sherry eller madeira til. Da vil jeg foreslå Trimbach Gewurztraminer 2014 (kr. 174,90). Denne er en tilnærmet tørr versjon (5 gr/l restsukker) av en drue som ofte gir ekstremt aromatiske og sødmefulle viner. Med en slik vin kan du bare pøse på med krydder og urter i alle varianter!

Ifølge Havforskningsinstituttets hjemmeside har krabbegruppene, både de ekte krabbene, som strandkrabber og taskekrabber hører til, og de uekte krabbene, som kongekrabben og trollhummeren er med i, eksistert i omkring 250 millioner år. God mat i riktig gamle dager, og god mat i dag også, med andre ord!