Hun var knapt ferdig med ønologiutdannelsen og praksisperioden da hun hørte om et nytt stort vinprosjekt hjemme i New Zealand. Ungjenta Tamra Kelly-Washington meldte seg til tjeneste, dro hjem fra Italia til fødestedet Marlborough og overbeviste gründeren Peter Yealands så ettertrykkelig at han lot henne få hovedansvaret for vinene han ville starte å lage. Resten er, som man ofte uttrykker det, historie.

Kjøpte ni eiendommer

Peter Yealands er bonden, traderen og entreprenøren som alltid ser nye muligheter, og som ikke er redd for å satse på det han tror på. Da han etablerte seg i Awatere Valley like utenfor Marlborough i 2002, kjøpte han opp ni forskjellige eiendommer og plantet vinstokker med mange forskjellige druetyper på det som skulle bli New Zealands største private vinmark, Seaview. Totalt har han over 1000 hektar.

Da han hadde hele anlegget ferdigbygd i 2007, hadde han hentet inn unge, men talentfulel Tamra Washington som sjefsvinskaper. Det første året ble det laget tre millioner liter vin, uten å ha en eneste kunde! Men det var ikke problematisk for Yealand, igjen så han bare muligheter.

Bare i startfasen

–Jeg sørget for å skaffe meg gode rådgivere og ansatte de beste folkene i vinbransjen. På to og et halvt år gikk vi fra null til å være blant New Zealands åtte største. Målet er å klatre enda nærmere toppen. Vi er fortsatt bare på rullebanen. Tenk deg når Yealands-flyet letter for alvor, flirer Peter Yealands.

Tamra, nå gift med Simon Kelly og med datteren Coco Kelly på 11 måneder som yngste medlem av familien Kelly-Washington, har rukket å være med på alle årgangene. Også hun sier at Yealands fortsatt bare er i startfasen. Først nå begyner vinmarkene å bli «voksne». De eldste er 16 år og bærer bedre og bedre frukt fra år til år.

–I tillegg til vinmarkene i Marlborough, er Yealands også i Central Otago og i Hawke's Bay. Det gir oss muligheten til å ha en større spennvidde i vinene. I Central Otaga gir pinot noir spesielt god frukt, i Hawke's Bay er det chardonnay som er stjernen, sier Tamra, i Norge for å lansere flere nye viner, bl.a. en Sparkling Sauvignon Blanc som hun håper Vinonopoet velger å lansere i basisutvalget.

Sparkling til geit

–Dette er min første musserende. Ønsket var å lage en ganske tørr utgave. Druene kommer fra en utvalgt parsell i Seaview-vinmarken. I tillegg til å være en god aperitiff, synes jeg denne går veldig bra til fiskeretter eller til hvit geitost.

En annen nylansering fra Yealands er Winemaker's Reserve Sauvignon Blanc som har fått gjæring og lagring i eikefat. Men for Tamra var det hele veien viktig å beholde druekarakteren, så eiken er flott balansert mot frukten. En tredje vin hun presenterte for meg, var Single Block L5 Sauvignon Blanc som kommer fra drueplantene som ligger nærmest sjøen i Seaview-vinmarken. Sjømineralene er tydelige, det samme er pasjonsfrukten, sitrussnerten og urtepreget.

-Min beste vin på sauvignon blanc i 2016-årgangen, sier Tamra Kelly-Washington stolt. Det har hun grunn til å være!

Content state:Re-edited (from ready)In use by:Proofreading state:Reporter(s):Ulf DalheimLast modified:28-09 13:22 - Trond OldertrøenRequested size:Actual size:99 lin - 361.35mCategory:Contextual use:NormalDescription:Correction:Usages of this branch:Adresseavisen 29-09-2016, Felles/1 - Kultur, 3/7 S2-Kul2All usages:

Tamra Kelly-Washington fotografert ute i vinmarken Seaview, den største enkeltvinmarken i New Zealand. Foto: JIM TANNOCK