Muligens er vinmarkene i Empordà de eldste på den iberiske halvøya (grekerne kalte området for Empúries). Så langt tilbake som 2500 år kan ikke Anna Espelt skilte med familieengasjement innen vin, men hun kommer fra en familie som har dyrket vindruer gjennom åtte generasjoner. Men først i 2000 etablerte hennes bestefar vinhuset Celler Espelt som hun nå har hovedansvaret for, både som ønolog og driver.

Dalì og El Bulli

–Vi er muligens litt crazy vi som kommer fra Empordà. Med crazy mener jeg kreativ. Salvador Dalì kom herfra, det somme gjør skaperen av El Bulli, Ferran Adrìà. Gastronomien er viktig for oss. Vi tenker hele tiden på mat når vi lager vin. Vinene våre er ment å brukes til måltider, sier Anna Espelt.

Hun peker på geografien, nærheten til både sjø (Middelhavet) og fjell (Pyreneene) når vi spør hvordan Empordà skiller seg ut fra andre katalanske vinområder. I luftlinje er det bare fem kilometer fra Espelt-anlegget til den franske grensen. Noen av vinmarkene har sjø og strender som nærmeste nabo, andre ligger inne i naturparken Parc Natural del Cap de Creus som er både spansk og fransk.

Lokal tilhørighet

–Vi lager moderne viner, men røttene våre ligger jo i historien til Empordà. Jeg har ekseperimentert noe siden jeg tok over ansvaret, men jeg begynner å vite nå hvor vi skal gå, sier Anna og serverer meg en imponerende rekke rene, aromatiske, særegne og ikke minst prisgunstige viner.

Druene har lang lokal tilhørighet, ikke minst garnacha (grenache) som lokalt kalles Lledoner. Den finnes i hvit, grå og blå utgave. Carinyena (carignan) og monastrell (mourvedre) er andre druetyper Ane liker å spille på. Den ene vinmarken med carinyena, som gir råstoff til den flotte og konsentrerte Coma Bruna Très Old Vinyes, ble plantet i 1900. Totalt har Espelt 200 hektar, men tapper bare 800 000 flasker under eget navn. Den mest kjente produsenten i Empordà, Castillo Perellada, er ti ganger større.

Mer og mer organisk

Rundt tyve forskjellige etiketter, i syv ulike serier, utgjør porteføljen til Celler Espelt. Noen av dem er 100 prosent økologiske. Anne forteller at hun er på vei over til å dyrke alt organisk, men slikt tar sin tid. De første årene hun begynte å legge om driften, holdt hun det skjult for familien, for faren jobbet i kjemisk industri. Nå støtter de henne fullt ut, både far og bestefar.

–Det viktigste for meg er å vise hvor vinene kommer fra, at du kjenner igjen jordsmonn og druetype. Jeg ser at dere i Norge fortsatt har mye spansk vin i den gamle stilen, med mye eik. På hjemmemarkedet merker vi nå stor etterspørsel etter det som kalles moderne, spanske viner. Forhåpentligvis kommer dere etter oss.

Hun var blant de første i Empordà som laget hvitvin fra den rosa druen lledoner roig (grå grenache). Nå har hun fått følge av 12 andre.

Den morsomme Quinzo Roures 2015 (=15 eiketrær) er laget på 50/50 garnacha hvit og garnacha rosa.

Anna Espelt imponerer også med en tindrende ren, fruktig og saftig rød Espelt Old Vines Garnacha som bag-in-box (og på flaske), i tillegg til den tiltalende, friske Espelt Old Vines Garnacha Blanca 2015.

Anna Espelt jobber med vin i et område (Empordà) som har en over 2500 år gammel historie innen vin.
Gamle vinstokker, skrint jordsmonn gjør at druekvaliteten i Emporda er svært god.