Alexander Gysler er mannen bak bagvinen Natural Selections Gysler Riesling Trocken 2015, lansert i basisutvalget for 439,90 kroner (3-liters bag). De ekstra kronene er det vel verdt å betale. Vinen er økologisk og skinnende ren. Og du skal vite at økologiske druer er nesten dobbelt så dyre som de tradisjonelle.

Historie tilbake til 1450

Ekteparet Alexander og Heike Gysler er de nye stjernene i Rheinhessen. De overtok ansvaret for familievinhuset i 1999, og gjorde neste umiddelbart furore med klokkeklare, funklende, autentiske og ekte viner. Familien har historie tilbake til 1450 ved landsbyen Alzheim-Weinheim, og både far og bestefar til Alexsander drev tilnærmet økologisk. Selv sørget han for biodynamisk sertifisering fra 2007.

Hustruen Heike er musiker, men støtter helhjertet opp om sin entusiastiske og bevisste ektemann. I vinmarken Weinheimer-Mandelberg "leker" de med en parsell som får vokse tilnærmet vilt, og som derfor bare gir fullmodne og gode druer i spesielle årganger. Da lager de rundt 300 flasker av vinen Purpur, som tappes på leirkrukker.

Smak den blindt!

Den må være noe av det mest uvanlige som er laget av rieslingdruen, med en rødgul farve og smak mot tørket frukt, urter, mandler, hvitrips, treverk og sitroner. Syren er så kompakt at den nesten slår deg i bakken, før vinen folder seg ut i glasset. Noen få eksemplarer er på markedet også i Norge (kr. 499,90). En vin å imponere med i neste blindsmaking!

Men det er hans portefølje av tradisjonelle, tørre rieslingviner som har sørget for at Alexander Gysler på kort tid har gjort furore innen vin, med 90-91 poeng fra Robert Parker og listeføring i Gault Millau (Tysklands ledende gourmetguide) allerede etter de første årgangene fra hans hånd.

Autentisk kvalitet

Årsproduksjonen er på kun 80 000 flasker fra familiens 12 hektar med vinmarker, de fleste på rød, sandsteinholdig jord. Selv mener Alexander at det er er hans filosofi, holdning og metodikk som er forklaringen på suksessen. Han jakter på dype, rene, ekte, naturlige viner - rett og slett autentisk kvalitet.

I tillegg til bagvinen nevnt innledningsvis har importøren Natural Selections tatt inn Gysler Sandstein Riesling Trocken 2015 (kr. 159,90), Gysler Kammerton Riesling Trocken 2015 (kr. 219,90) og Gysler Klangwerk "vum Helle" Riesling Trocken 2014 (kr. 299,90), alle biodynamiske og i bestillingutvalget. Og altså godbiten Purpur 2013 (i tilleggsutvalget).

Natural Selections er et helt nytt, foreløpig lite importselskap etablert av Terje Meling og Trond Otrebski Langfjæran. De kommer fra Altia og importøren Best Buys, men var tidligere kolleger i Vinmonopolet.

Alexander Gysler jobber både diodynamisk og økologisk og noterer nøye ned alle observasjoner han gjør gjennom året.
Jobben du gjør ute i vinmarkene er viktig, mener Alexander Gysler.
Trond Langfjæran og Terje Meling har hoppet ut i det og etablert eget importselskap for naturlige viner.