Vinmonopolet i Norge har kanskje verdens beste utvalg i vin. Prisene kan diskuteres, for de er lavere mange andre steder, ikke minst i Sverige. Men det går an å gjøre fornuftige kjøp i Norge også, uten å tømme lommeboka.

Først et raskt, lite vinkurs, slik at du kan briljere på studenthybelen under de første vorspielene som nybakt student:

Vin er en alkoholholding drikk som lages av druer fra slekten vitis vinifeira. Dette er helt andre druer enn de du finner i dagligvarebutikkene og som betegnes som spisedruer. Det finnes mange tusen forskjellige vindruer, så mangfoldet er unikt og forskjellene store.

I utgangspunktet er en drueklase det eneste du trenger for å lage vin. Den inneholder de tre viktigste elementene: væske (druemost), naturlig gjær og sukker. Men i industriell vinproduksjon benyttes ofte kunstig gjær, først og fremst for å få en sikker gjæringsprosess. Hvor lenge gjæringen foregår avgjør hvor tørr eller søt vinen blir. Stopper man gjæringen før alt sukkeret er brukt opp, får man halvsøte eller søte viner. Da blir alkoholnivået lavere enn om vinen hadde fått gjære helt ut. I sterkviner som portvin, sherry og madeira tilsettes alkohol.

Grønne og blå druer

Hvit vin lages av grønne druer, rød vin av blå druer. Farven sitter i skallet, derfor kan det lages hvite viner av blå druer. Et eksempel er musserende viner med betegnelsen blanc de noir (hvit av svart). I mange champagner brukes for eksempel de blå druene pinot noir og pinot meunier. Musserende viner lages ved at man lar «vanlig» vin gjennomgå en annengangsgjæring inne i flaskene. Der skapes boblene,

Jordsmonn, vinmarkens beliggenhet, klima, høyde over havet og ikke minst hvlken drue som er beplantet påvirker hvordan vinen vil fremstå ferdiglaget. I tillegg kommer metoder som mennesket selv velger å benytte: beskjæring, gjødselbruk, tidspunkt for innhøsting, selektering av druer, valg av gjær, teknikker i kjelleren og fat eller ikke fat til gjæring og lagring. Vin er ikke alltid bare vin.

Fire utvalgte viner

Men nå over til det viktigste, valg av vin til egen nytelse! Jeg har tatt utgangspunkt i at ditt studiebudsjett ikke tillater de største utskeielsene, og har lett frem viner til under 90 kroner.

Her er mine fire utvalgte:

Concha y Toro Syrah 2013 (kr. 84,90) er en chilensk vin laget på en opprinnelig franske drue, syrah, mye brukt i Rhône-dalen. Syrah gir saftige, syltetøypregede viner med et lett krydderpreg, og egner seg bra til mange varianter av kjøtt, samt til harde oster.

Portuga 2012 (kr. 89,90) kommer fra vinhuset Casa Santos Lima som holder til like nord for Lisboa. Denne har litt restsødme, og egner seg bra som «kosedrikke». Du trenger nødvendigvis ikke mat til den. Portuga er laget av de portugiske druene castelão og touriga franca, i kombinasjon med de internasjonalt brukte franske druene cabernet sauvignon og syrah.

Vistamar Brisa Sauvignon Blanc 2013 (kr. 89,90) er en frisk, typeriktig chilensk hvitvin. Sauvignon blanc-druen gir viner med fin sitrussnert og smak av stikkelsbær, lime og urter. Dette er en vin som fungerer godt til sjømat og fisk.

Nava Riesling Kabinett 2013 (kr. 89,90) er også hvit og har en del restsødme. Lett å like med andre ord! Druen er riesling, som er Tysklands «nasjonaldrue» og lager sprelske, flotte viner med god balanse mellom syre og sødme. Her finner du epler, blomster og honning. Serveres avkjølt.

God studietid!