Få kan vise til en lengre historie innen vin i Toscana enn familien Ricasoli. De har grevestatus, har hatt tilhold på Castello di Brolio siden 1141 og dagens eier, Francesco Ricasoli er generasjon nr 32. som lager vin med utgangspunkt fra den flotte slottseiendommen midt i hjertet av Chianti.

Jernbaronen

Geremina og Ridolfo var de første Ricasoli-er, for godt over 1000 år siden. Slektstreet peker dog helt tilbake til Longobarde-familien på 700-tallet.

Den mest kjente Ricasoli er imidlertid «jernbaronen» Bettino Ricasoli (1809–1880). Politisk fordi han i to omganger var statsminister i det forente Italia (Toscana og Piemonte), dernest fordi han sto i spissen da det ble viktig å bruke eiendommene de adelige satt på til jordbruksformål, ikke minst til å produsere god vin. Bettino definerte i 1874 formelen som Chianti-vinene skulle lages etter. Derfor er det naturlig at en av vinene til Ricasoli har navnet Formulae.

Kveitefiskeren

Francesco Ricasoli er en ihuga dykke- og fiskeentusiast, og opplevde i fjor høst en av sine store fiskeopplevelser da han i Lofoten fikk være med på å fange kveite på 20-30 kilo. Skrytebildet av kveitefangsten i Norge havnet naturligvis på Facebook-statusen hans.

Men han kan også skryte av sine viner. «Slottsvinen» Castello di Brolio i årgang 2010 (kr. 299,50) er en av de beste italienske kvalitetskjøp på Polet. I dag skal det handle om fire andre Ricasoli-viner, hvorav tre røde godt kan være kveite-viner, om man ønsker å drikke rødt til hvit fisk.

Fire fra Ricasoli

Formulae 2013 (3-liters bag til kr. 398,- i basisutvalget) er nettopp kommet i ny årgang, og er en frisk og tiltalende vin, med smak av masse røde bær, et lett krydderpreg, og med bra struktur.

Barone Ricasoli Chianti 2013 (kr. 139,90 i basis) er også lansert i ny årgangstapning. En klassisk «hverdags-Chianti» med sursøte kirsebæraromaer, krydder og en aning brent fat. En vin italienerne bruker til antipasti og til risotto.

Brolio Chianti Classico 2012 (kr. 159,90 i basis) er en litt mer delikat og innbydende vin, igjen med gode, modne bæraromaer, et elegant urtepreg og dessuten smak av vanilje fra fat.

Litt på tampen av sommeren kommer dessuten rosévinen Ricasoli Albia 2013 (kr. 129,90 i bestilling). En florlett rosé med deilige jordbær- og bringebæraromaer, med hint av blomster og urter. Om solen titter frem igjen, kan du godt feire med denne, eller servere den til sjømat, skinke eller tapas.