Mortens dRamm er navnet på likøren som ble lansert i november 2013. På tross av at den er i bestillingsutvalget på Vinmonopolet, har nå 29 butikker valgt å ha den i hyllene sine, deriblant Steinkjer, Verdal og Kyrksæterøra.

Hva gjør de egentlig?

- Det er veldig spesielt å bli premiert i en internasjonal spritkonkurranse, da. Det var hyggelig å få den beskjeden i posten. Men det var også overraskende. Nå lurer jeg på hva Eivind Hellstrøm og Anne Kath. Hærland holder på med, jeg har ikke registrert at de har fått så mange premier for vin og spritproduktene de har lansert. Det handler om å kunne sakene sine, humrer Morten Ramm.

Brygging i kjelleren

I en pause i nye innspillingsrunder prater han med Adresseavisen om sin spesialkomponerte likør, der lakris, chili og rosmarin er blant ingrediensene. Han var hos produsenten i Nederland og satte sammen likøren, og brukte komiker og programleder Lars Berrum og musiker og talkshow-vert Einar Tørnquist som «konsulenter».

- Det ble suksess og «likings» i panelet, røper Morten.

For øvrig fastslås det på flaskeetiketten at Mortens dRamm er «godkjent av Odd Ramm».

- Odd Ramm er min farfar.  Familien hjemme i Tønsberg har en viss historie i hjemmebrygging i kjelleren. Så det var tommelen opp fra Odd Ramm for dette brennevinet. Vi fikk alle en drink av farfar da vi var voksne nok i hans øyne. For meg ble det i 18-19-årsalderen, mens lillebror måtte vente til han var over tyve. Han var ikke ansett som moden nok.

Fra stunt til alvor

- Hvorfor egen lakris og chililikør?

- Det er jo så mange kjendiser som lager vin og prosecco og sånt som egentlig ingen kjøper. Jeg ville lage noe mer pretensiøst, noe folk virkelig vil ha, en shot eller noe lignende. Først var det vel mest snakk om et stunt, et engangstilfelle. Men da jeg møtte folkene ved fabrikken i Nederland forsto jeg at dette var profesjonelt, at det faktisk er et yrke å komponere et brennevin. Da ble jeg dratt mer inn i det, og det hele ble mye mer seriøst for meg også.

Bruker rosmarin

Lakris og chili var de første ingrediensene Morten ville ha med. Så ble det snakk om urter. Der Jägermeister bruker basilikum valgte Morten Ramm å foreslå rosmarin. Skepsisen var stor til dette forslaget til å begynne med, men når man fikk smakt det, ble alle begeistret.

- Dette skal være en likør som du ikke trenger å gjemme deg i 5-10 minutter mens du prøver å fordøye den. Altså ikke så krevende som Fernet Branca. Jeg ville heller ikke lage noe glorete jallajalla Syden-produkt. Mortens dRamm er utmerket ved siden av en øl - eller noe annet. Den er ikke helt gærn på vaniljeis heller. Og så funker den i matlaging, mener Morten Ramm.

Fikk blod på tann

Før han fikk sin egen likør har han selv vært glad i ingefærbaserte ting, samt naturligvis drinken over alle drinker, mojito.

- Kan det bli mer dram(m) fra din side?

- Vi får se hvordan alkoholimperiet mitt vokser. Jeg har naturligvis fått litt blod på tann av å bli premiert i London. Og tilbakemeldingene generelt er bra. Vennene mine er overrasket over hvor god den er å drikke. Alle liker dRamm, men det vet de kanskje ikke ennå, avslutter Morten Ramm.

Som ikke kunne svare på stående fot hva teksten "Semper speràbo Morten" på etiketten betyr. Da kan jeg fortelle deg det, Morten, at det betyr "Alltid håp"...