Først brakte han vinene fra Bodegas y Cavas Weinert til den argentinske vintoppen. Så tok han de samme vinene med seg ut til internasjonal berømmelse.

Nå gjør Hubert Weber stor suksess med sin egen utsøkte vinserie. Du må til bestillingslisten for å få tak i dem, men de er verdt bryet og ventetiden.

Supernesen

Det finnes mange gode neser der ute i vinverdenen. Men Hubert Weber er en av de absolutt unike i så måte. Ingen skal ha klart å gjenkjenne så mange forskjellige dufter og aromaer som Hubert ved ønologieksamen. Slik sett kunne han nok fått jobb som vinskaper nesten hvor han skulle ønske det. Men Hubert havnet i Argentina.

–Det er en kjenning av meg, en viniimpotør i Bern, som skal ha «skylden» for det, forteller Hubert Weber.

Mens han studerte ble han invitert til en smaking av argentinske viner hos denne importøren. Han lurte på hvorfor han skulle kjøre 30 mil for dette, men da han kom frem og fikk smake vinene til Bodegas y Cavas Weinert, var Hubert solgt. Da praksistiden for ønologutdanelsen sto for døren, hadde han kontaktet eieren Bernardo Weinert og fått avtale om å avtjene den der.

Godkjøp i basis

Siden har han vært hos Weinert i Mendoza, og nå er han vel etablert i Argentina, med kone og tre barn. Weinerts viner regnes som top of the pops fra Argentina, og her hjemme er Carrascal 2009 (kr. 139,90 i basisutvalget) et av de beste rødvinskjøp du kan gjøre. Men ved siden av arbeidet som sjefsønolog hos Weinert, har Hubert Weber også satt i gang sitt eget vinprosjekt.

–Det er dette jeg har drømt om siden jeg som 16-åring bestemte meg for at jeg skulle begynne med noe innen vin. Det å ha viner under eget navn er jo alle vinskaperes drøm. Mange har opp gjennom årene spurt meg om jeg ikke snart skulle gjøre noe på egen hånd. Men først i 2006 var jeg klar for å gå i gang. Vinene lager jeg i samarbeid med druedyrkere som jeg vet har det beste råstoffet Argentina kan by på, sier Hubert.

Stadig flere viner

Hans første vin i serien Hubert Weber Vineyard Selection var en 100 prosent cabernet sauvignon fra en enkeltvinmark i Luján de Cujo i nærheten av Mendoza. Den kom på markedet tre år etter at druene var blitt høstet. Deretter kom Hubert Weber Winemaker Selection på druene cabernet sauvignon, malbec og merlot.

–En av ideene bak prosjektet mitt er at noen av vinene skal være minst to-tre år på flaske før de lanseres. 2006 og 2007 var mine to første årganger, sier han.

Senere har han utvidet med flere viner. Den første og den siste er tilgjengelig på Vinmonopolet i Norge, som bestillingsviner. Hubert Weber Winemaker Selection 2007 er klassisk Weber, med cabernet sauvignon, malbec og merlot i drueblandingen. Den nyeste, Xylo by Hubert Weber 2011, er laget på en original miks av bonarda, syrah og tempranillo – en italiensk, en fransk og en spansk drue.

Nytenkende

Akkurat Xylo er overraskende nytenkende i forhold til det Hubert Weber har arbeidet med hos Weinert i tyve år. Der lagres ikke en eneste vin på nye eikefat. Der er det store eiketanker (2000 til 6000 liter) som gjelder, gjerne 60-70 år gamle. Og de klassiske franske druene.

–Det er nok slik at selv om man har suksess med en velbrukt formel, så ligger det alltid et ønske i bunn om å gjøre noe nytt, noe annerledes. Jeg har glad for å ha fått denne muligheten med mitt prosjekt som jeg har ved siden av Weinert-jobben, sier Hubert Weber.

Hubert Weber kommer fra Sveits, men valgte å dra til Argentina for å jobbe med vn etter ønlogieksamen. Her er han på besøk i Trondheim for å presentere sine første viner under eget navn.
Hubert Weber har endelig fått sitt eget navn på vinflaskene. Her med en av vinene i hans egen winemaker-serie.