Sjø og fjell dominerer landskapet i baskerland. Ikke rart da at det ledende vinhuset i denne relativt nylig kvalitetsgodkjente vinregionen, DO Bizkaiko Txakolina (fra 1994), har tatt navnet Bodegas Itsasmendi.

Navnet betyr kort og godt sjø/fjell på baskisk. Bare noen få kilometer fra Biscayabukta, og ikke mye lenger til fjell på rundt 1000 meter, lages unike hvitviner på lokale druetyper, først og fremst hondarrabi zuri. Den helt lokale klonen har dessuten tilnavnet zerratie.

En fantastisk syrefriskhet preger disse baskiske vinene, som passer så perfekt til all den gode tapasen som serveres i de mange pinxtos-restaurantene og barene som dominerer gamlebyen i San Sebastian. Pinxtos er det basiske navnet på tapas.

På Valentinlyst

De lokale txakoli-vinene er som oftest relativt enkle, men friske og lett perlende. Hos Bodegas Itasasmendi har man valgt å gå en annen vei, for å vise at hondarrabi zuri-druen også kan skape mer komplekse, lagringsdyktige hvitviner.

Vinen kalt N7, med en liten andel riesling sammen med hondarrabi zuri, tappes for eksempel på magnumflasker og lanseres når den har fått ett år eller to på baken. Akkurat nå er 0,75-flasker av N 7 tilgjengelig i spesialbutikken på Valentinlyst. Det kom bare 360 flasker til Norge, og disse er fordelt på de seks spesial-butikkene Polet har.

Unesco-deklarert reservoar

Bodegas Itsasmendi ble etablert i 1994, like i nærheten av Gernika, landsbyen som general Franco forsøkte å utslette i et forsøk på å straffe baskerne under den spanske borgerkrigen. Siden 2002 vinhusets 35 hektar med vinmarker vært kategorisert innen det Unesco-deklarerte Urdaibai-reservoaret. Det handler om bærkraftig utvikling og balanse mellom menneske og natur. Jords-monnet er preget av leirjord, været er utfordrende med mye regn året gjennom, men også av et utrolig rent og frisk klima.

Det er et ungt mannskap som styrer Itsasmendi, med unggutten Bingen Mendizabal som produksjonsansvarlig. På ønologisiden får vinhuset hjelp av Ana Martin, basker av opprinnelse og i dag en av Spanias mest berømte kvinnelige vinskapere. Daglig leder og eksportansvarlig er Sara Martínez.

Første late harvest

Siden 2001 har nyvinninger gjort ved Bodegas Itsasmendi medført at den lokale vinloven to ganger er endret. Blant annet har de fått aksept for fatgjæret txakoli. Rødvin på hondarrabi beltza og pinot noir er et av eksperimentene de også har lyktes godt med. En annen spesialitet er en søt hvit dessertvin.

Navnet er Uretzi og druemiksen er hondarrabi zuri zerratie og izkiriot handi. Uretzi var i 2001 den første late harvest-vin som til da var laget i DO Bizkaiko Txakolina.

Men akkurat nå altså: Noen få flasker Itsasmendi N7 i årgang 2012 tilgjengelig på Valentinlyst i Trondheim, samt i Bergen, Oslo, Hamar, Sandnes og Sandefjord.

Spør etter varenr. 9309101, kr 240,00. Den står i kjølrommet helt innerst i butikken.

Hondarrabi zuri (t.v.) og pinot noir-vinmarker side om side ved vinhuset Bodegas Itsasmendi. Foto: ULF DALHEIM
Eksportmanager Sara Martínez serverer txakoli-vin til besøkende fra Norge, nærmere bestemt VinPuls-medlemmer som er på besøk. Foto: Foto: ULF DALHEIM