Tradisjoner skal ikke tukles med, men verden går fremover, så noe kan man se på med nye øyne. F.eks. å velge vin hvis du ikke liker øl. Også til fårikål er det mulig.

Selv om de mange nye håndtverksbryggeriene garantert vil ha en øl som passer til årets fårikål. Kraftig smak, noe sødme, men også friskhet og syre er det du skal lete etter.

Kål og fett

Skal du velge vin blir problemstillingen noe av den samme. Det er kålen som skaper utfordringen. Det er den som gjør at du ikke kan bruke rødvin, ihvertfall ikke en vin med tanniner. Fettet i kjøttet må man også ta hensyn til. Det skriker på en vin med god friskhet og noe syre.

Så jeg havner på en hvitvin i dag. Det må være en riesling, og den kan enten komme fra Tyskland eller franske Alsace. En mulighet er også å gå til Østerrike, og istedet for riesling kan du prøve en vin på druen grüner veltliner. Det er heller ikke det dummeste du gjør hvis du legger på en ekstra tier eller to på prisen og velger en vin med høyere kvalitet.

Sødme og bitterhet

Vi trenger en vin med noe rikhet, men først av alt er det friskheten, i kombinasjon med en aning restsødme, vi jakter på. Når fårikålen har fått putre på ovnen i noen timer har du nemlig hentet ut sødme og bitterhet også fra kålen. Kjøtt og bein gir fylde og kraft og pepperkornene en ekstra piff. Alt dette er momenter som påvirker vinvalget.

Skal du være ekstra dristig, kan du sette frem en flaske champagne på bordet. Også her må vi gå etter nok rikhet, som gjerne finnes i musserende viner hvor pinot noir er hovedruen. Champagne eller cava passer faktisk overraskende godt til fårikål, som slike viner ofte gjør til mye annen mat.

Hva slags akevitt skal jeg velge, spør du kanskje? Den må bli en tradisjonell fatlagret type, men helst med mer karve enn dill.