Ingen drikker så mye vin fra Chablis og Champagne per kapita som vi gjør i Norge. Vi er også på amarone-toppen. Neste rekord går på italienske viner laget delvis av tørkede druer, benevnt både ripasso, appassimento og passimento. Opprinnelsen er området Valpolicella i Veneto-regionen.

Mest på flaske

Importøren Vinuniq har analysert salgstall for Valpolicello-viner i Norge de siste fire årene. Statistikken viser en økning fra 1,3 millioner liter i 2010 til 2,8 millioner liter i fjor, en økning på 120,2 prosent. Mesteparten av dette er ripasso. Andelen Valpolicella- og ripassoviner på bag har økt fra 72454 til 950180 liter. Det meste selges altså fortsatt på flasker.

Ripasso-vinene kalles gjerne for «fattigmanns amarone». I det legger man at ripasso er en lettere variant av amarone, som vi vet lages av druer som har vært på tørkeløft i 100 dager før de presses. Da er 30-40 prosent av druesaften forduftet, og den gjenværende mosten er herlig konsentrert og søt. Et ypperlig utgangspunkt for smaksrike, mektige, alkoholsterke viner.

Campofiorin den første

Ripasso er light-versjonen. I tidlige dager holdt det at vanlig Valpolicella-vin ble etterlagret på bunnfallet av amarone. Den første moderne vinen i denne stilen skal ha vært Campofiorin fra Masi, som kom i sin første årgang i 1964. Men allerede rundt 1870 benyttet man samme metode, gjerne da med vin på bunnfall av søt recioto. Ripasso kommer av ordet ripassare som betyr passere igjen.

Med ripasso-suksessen kom mange etterligninger og andre varianter på markedet. Blant annet ble det mer og mer vanlig med en viss andel tørkede druer i vinen. Det gjør vinene med komplekse. Disse vinene får gjerne betegnelsen appassimento, som henspeiler på tørkeprosessen som gjør at druene nærmer seg rosinkarakter.

Også i andre regioner

I det siste er det blitt vanlig med slike varianter også fra andre steder i Italia, først og fremst Puglia og Sicilia. I Puglia har man faktisk hatt en tradisjon for å tørke druer utendørs i solsteiken i to-tre uker før pressing.

Ripasso eller appassimento-viner fremstår gjerne med mer sødme enn vanlige Valpolicella-viner, som gjerne har karakter av friske kirsebær. Varianten med tørkede druer får litt mer kjøtt på beinet, med innslag av modne, sorte bær, plommer, søtt krydder og sjokolade. Mange synes dette er gode koseviner, men de går også bra til kjøtt, som lam og reinsdyr.