Nordvest i Spania, i grenselandet mellom Portugal og Galicia, dyrkes de helt spesielle lokale druene godello (hvite viner) og mencia (røde viner). På karrig jordsmonn, med klimatiske utfordringer, vokser vinstokker som er blant de eldste man høster druer fra for å lage vin i Spania.

Spesielt mikroklima

Det var romerne som brakte vindruedyrking til Bierzo, men først under middelalderen, da flere munkekloster ble etablert der, ble det skikkelig sving på sakene. Jordsmonnet et steinrikt, preget av kvarts og skifer, og det helt spesielle mikroklimaet spiller en stor rolle. Det er delvis preget av Galicias regn og høye luftfuktighet, men også av de tradisjonelt varme og tørre somrene i Castilla y Léon.

Selv om vinhistorien i området er gammel, fikk ikke Bierzo DO-status før i 1989. Loven regulerer at vinene skal være laget av druene mencia og garnacha på den røde siden, og godello, dona blanca og palomino på den hvite. Det er tillatt å «eksperimentere» med merlot, cabernet sauvignon og tempranillo, samt chardonnay, malvasia og gewurztraminer. Men det kan aldri brukes mer enn 15 prosent av disse i vinene som lages.

Skifergründer startet

Gruveindustri har vært en av de viktigste inntektskildene, i tillegg til skiferproduksjon, i Bierzo. Det var en skifergründer som i 1998 grunnla det som i dag er en av de viktigste produsentene i Bierzo, Dominio de Tares. Vinene derfra er introdusert i Norge. Flere importører har oppdaget Bierzo-vinenes storhet de siste årene, så i dag finnes også produsenter som Akilia, La Serrana, Godelia, Losada, Alvarez, Caramés, Palacios, Codax og Ortega i pollisten.

Det er først og fremst mencia-viner som er listeført her hjemme, men så langt kun en i basisutvalget, Migarrón Mencia 2011. Vi må altså til bestillingslisten for å finne fire hvite og 10-15 andre røde fra Bierzo. Dominio de Tares har tre av dem; Baltos 2011, Cepas Viejas 2009 og Bembibre 2007, alle laget på druer fra eldre mencia-vinmarker.

Perfekt til vilt

Rafael Somonte er winemaker hos Dominio de Tares. Han er lokal asturias-gutt, med vinerfaring fra Otago og Hawke's Bay i New Zealand og Rioja i Spania (hos Contador som var den første spanske produsent med 2x100 poeng hos Parker). Somonte har også sitt eget lille boutique-vinhus hvor han lager viner på en annen, sjelden lokal drue, prieto picudo.

Mencia-viner kan variere fra det litt lyse, lette til superkonsentrerte, mørke tanninrike viner som trenger 5-8 på baken før de slipper seg løs. Det smaker ofte modne, mørke bær, med hint av blomster, lakris og sjokolade. En koloss som Bembibre 2007 har også innslag av lær, tobakk, mineraler og fat. Dette er viner som går perfekt til litt tunge kjøttretter, gjerne hjort eller reinsdyr.