Nei, jeg snakker ikke om den oversøtede finske Lakka-likøren eller om svenske Grythyttan Multe, men derimot om Multebeere Liqueur, som tross sitt tyskklingende navn lages av nordmannen Alf Fagerli.

Fra Mo i Rana

Han kommer opprinnelig fra Mo i Rana, men har bodd i Tyskland siden 1983. Der har han jobbet med import av blant annet norske fiskeprodukter og annet godt til gastronomien. En tid hadde han hele 25 produkter inne på de tyske Ikea-sentrene. Fiskebistro i Hamburg har han også drevet.

–Det var da jeg i 2009 ble sagt opp fra lokalet i Hamburg at ideen om å produsere multelikør dukket opp. På fryselageret hadde jeg nemlig liggende 160 kilo med frosne multer. Og du hiver jo ikke multer! Heldigvis kom jeg i kontakt med en biotekniker som laget eksepsjonelt gode fruktsaftlikører. Hvorfor ikke forsøke med multene mine, tenkte jeg.

Ren fruktsaft

Som tenkt, så gjort. Alf Fagerli hentet frem multene sine, og kort tid etter var multelikøren et faktum.

–Bioteknikeren var ikke overvettes begeistret for multesmaken, men for meg var dette uovertruffen kvalitet. Hemmeligheten er ren fruktsaft og mindre sukker. Råstoffet er såkalt direktsaft, uuttynnet multesaft som ikke er tilsatt aromastoffer eller konserveringsmidler. Det gir autentisk multesmak, sier Fagerli.

Destillatet lages hos Hoppenkamp, som driver kun produksjon av biologisk hvetesprit. Multene er ikke biodynamisk sertifisert, men de kommer fra multemyrer i Norden, så mer biodynamisk er det vel vanskelig å gjøre et produkt.

Lansert på Polet

I to år solgte Fagerli multelikøren sin primært til Hurtigruta. Så ble han oppfordret til å ta kontakt med Vinmonopolet. Resultatet ble et partikjøp av 480 flasker i november i fjor, og importavtale med importøren Strøm som tok ytterligere 120 flasker. Siden er det blitt ganske så stille rundt multelikøren fra Fagerli.

–Importøren har så langt ikke bestilt flere flasker. Akkurat nå finnes det derfor bare noen få flasker igjen i hyllene til 32 polbutikker rundt om i landet. Men jeg har ikke tenkt å gi opp, for jeg synes likøren er for god til at den skal gå i glemmeboka. Dette er et rent og kvalitetsmessig høyverdig produkt, mener Alf Fagerli.

Brukt i finaledrink

Bartender Elise Olsen på Restaurant 2 Rom og Kjøkken i Trondheim er nominert til den norske finalen til Wold Class Cocktail 2015. Drinken hennes, The Autumn Feeling, er basert på nettopp Multebeere Liqueur. Om hun vinner den norske finalen går Elise videre til den nordiske finalen. Internasjonal finale er i Cape Town, Sør-Afrika, neste sommer.

-Det er artigt å se at kvaliteten verdsettes og blir akseptert, sier Alf Fagerli. Han har nå fått inspirasjon til å arbeide videre med multeproduktet sitt. Målet er at det skal være fast listeført på Vinmonopolet.