Vi befinner oss i Catalonia, i Barcelona-provinsen. En drøy times kjøretur rett nord for storbyen, gjennom et variert terreng med fjellkjeden Montserrat som kulisse, fører oss inn i Llobegrat-dalen med vinmarker fra 200 til 500 meter over havet. Jordsmonnet består av sandstein og leire.

Her dyrkes primært garnatxa (grenache) og ull de llebre (tempranillo) av røde druer, og den hvite picapoll, som ikke må forveksles med picpoul i Frankrike. De lokale druene sumoll, samsó og mando er også i bruk.

Overlevde svartedøden

Helt siden 1199 har Roqueta-familien klamret seg fast og blant annet dyrket druer her. Beboerne på eiendommen La Masia Roqueta var de eneste som overlevde svartedøden i området. Navnet Bages skal nedstamme fra den romerske byen Bacassis, som igjen har sitt navn etter den romerske vinguden Bacchus.

Fire vinhus

Så selv om Pla de Bages fikk sin offisielle DO-status først i 1995, er tradisjonene rundt vin sterke, lange og gode.

Ramon Roqueta etablerte vinhuset med samme navn i 1898. 116 år senere består firmaet av fire forskjellige vinhus: Ramon Roqueta og Bodegas Abadal i Pla de Bages, Crin Roja i Castilla og La Fou i Terra Alta. Abadal og La Fou er de litt sære kvalitetsprosjektene.

Eiendom fra 1199

Det er kun 13 produsenter som lager vin i Pla de Bages. Roqueta er den klart største aktøren. På familieeiendommen La Masia Roqueta fra 1199 etablerte han i 1983 det som i dag heter Bodegas Abadal.

Her fikk jeg prøve den kanskje beste spanske hvite vinen jeg har smakt til nå, Nuat (katalansk for naken), laget på picapoll-druen. Så langt finnes kun en hvit og en rød fra Abadal i pollistene.

Som Bordeaux

Klimaet i Pla de Bages kan minne om Bordeaux, mest influert av Middelhavet, men også med kontinentale påvirkninger på grunn av nærheten til Pyreneene. Luftfuktigheten er lavere enn ellers i Catalonia, somrene varmere og vinteren kaldere. Temperaturforskjellen mellom dag og natt er også betydelig, noe som gir fin modning av druene.

Mesterkokken Ferran Adrià kom for å lage mat på 25-årsjubileet, Robert Parker har vartet opp med 94 poeng og vinkelnerne i Catalonia utnevnte Bodegas Abadal til årets vinhus i 2011. Det er ikke uten grunn at stadig flere har fått øynene opp for Bodegas Abadal i DO Pla de Bages.