Da blir helhetsopplevelsen helt spesiell. Fra det første visuelle oi!-inntrykket gjennom grader av imponerthet til den salige følelsen av å finne lykken i et glass eller flere med eksepsjonelt god vin.

Et landemerke

Et besøk hos Bodegas Baigorri i Rioja kan gi en slik opplevelse. Den kjente spanske arkitekten Iñaki Aspiazu samarbeidet tett med dem som skulle jobbe ved vinhuset da han tegnet anlegget. Det sto ferdig i 1996, mens første vin ble lansert i 2002. Ikke en øre ble spart i arbeidet med å etablere et vinhus som også kunne være et stort arkitektonisk «statement».

7.etasjer ned

Det hele er spektakulært fra topp til bunn, bokstavelig talt. Øverst på en liten ås troner nemlig et glassatrium som rommer resepsjon og besøksplasser med en fenomenal utsikt over landskap og vinmarker. Resten ser du ikke, før du tar turen 35 meter og seks etasjer ned inne i samme ås.

Den skjuler nemlig et vinanlegg som til det fulle utnytter tyngdekraftens muligheter. Her skal vinen helles, ikke pumpes. Fra druene presses skal væsken nå frem til flaskene uten å bli «forstyrret» unødvendig.

Maksimalt med frukt

Baigorri handler om hitech med en naturlig tilnærming. Utstyr og utseende er topp moderne, teknikkene og tankegangen bygger på lange tradisjoner. Rigid druesortering ved ankomst, dernest blir alt gjort for å unngå oksidering og vinene skal ha maksimalt fruktuttrykk, derfor begrenses bruken av fat.

Resultatet er noen av de reneste, fruktfokuserte vinene du finner i Rioja akkurat nå.