Les alle omtalene her:

De koster mye, men de smaker godt.

Og de ligger i stil langt fra de ofte søtladne, overtydelige sluggerne som USA både er kjent og beryktet for. Dette er rødviner som står for noe. Fra noen av USAs beste vinhus: Ridge, Fritz, Seghesio og Dry Creek.

100 år gamle vinstokker

Kultprodusenten Ridge Vineyards inn i basisutvalget er en respektabel satsning fra Polets side. Det dreier seg om en vin som lokalt på vingården selges for over 20 dollar. Den kommer fra en 100 år gammel vinmark i Lytton Springs i California hvor druen zinfandel er plantet sammen med en liten andel av petit syrah, carignane og mataro (mourvedre).

Ridge kan skrive sin historie tilbake til 1885 da en italienskættet doktor kjøpte jord og plantet vinstokker på Monte Bello Ridge. Men det var først fra 1940-årene at ideene til det som i dag er vinfirmaet Ridge Vineyards ble meislet ut.

Paul Draper siden 1964

Den første zinfandel-vinen fra Ridge så dagens lys i 1964, mens det store løftet kom da vinskaperen Paul Draper kom inn i 1969. Han er mannen som gjorde Ridge til et verdensnavn, og han er fortsatt hovedansvarlig for vinene fra Ridge.

Ikke uventet er det italienske innslag hos flere av vinhusene som nå lanseres med kvalitetszinfandel i Norge. Seghesio ble for eksempel etablert da Edoardo Seghesio plantet zinfandel-druer i 1895. Inspirasjonen kom helt sikkert fra regionen Puglia sør i Italia, hvor druen primitivo er viktig. Primitivo og zinfandel har nemlig samme opphav.

Fra rock til vin

Merk deg også navnet Charles Smith. En selvlært vinskaper som i ni år bodde i Danmark og var manager for rockeband. Nå utnevnes han til «winemaker of the year» i forskjellige amerikanske magasiner. Januarlanseringen fra Smith heter Kung Fu Girls Riesling. Rock on!