Varelinjene for slippet i februar 2015 har aldri vært kortere og et meget stort antall varelinjer er på mindre enn 24 flasker. 2012-avlingen er langt fra stor nok til å dekke etterspørselen i markedet, selv om prisene er historisk høye, slår Vinmonopolet fast.

Presise, dype, konsentrerte

Men de som får tak i godbitene har noe å glede seg til: Grunnet de lave avlingene og den gode og sunne kvaliteten på druematerialet, er de gode 2012’erne presise, stedstypiske, dype og konsentrerte viner med mye sødme, tørrekstrakt og tannin.

Kvaliteten er mindre konsistent god enn i 2010, men de beste vinene i 2012 vil tåle lagring i flere tiår og står ikke tilbake for 2010 i kvalitet selv om stilen er annerledes. Det største problemet med 2012-årgangen i Burgund er de lave avlingene.

Regionale forskjeller

2012 i Burgund er altså kvalitativt sett en stor årgang, men med store regionale forskjeller og kvaliteten kom ikke av seg selv.

2012 ble en svært krevende årgang å jobbe med i vinmarkene, og det fantes ikke et eneste problem som ikke produsentene måtte håndtere som best de kunne gjennom så godt som hele vekstsesongen.

Frost, regne, ujevnt blomstring

Burgund 2012 hadde frost, kjølig vær på feil tidspunkt, hagl (verst i Côte de Beaune, men også enkelte steder i Côte de Nuits, særlig Premeaux og Marsannay). I tillegg regnet det mer eller mindre konstant i lange perioder, blomstringsperioden var kald, noe som resulterte i ujevn blomstring og fruktsetting, melduggangrep (både på blader og frukt) i flere perioder, ekstrem varme på over 40 grader som skadet frukten og ikke minst storm under innhøstingen.

Gjennom hele vekstsesongen var det nødvendig med kontinuering oppsyn i vinmarkene for å hindre utbrudd av plantesykdommer.

Kvaliteten i 2012 krevde hardt arbeid. Like fullt, og på tross av vanskelighetene, er 2012 blitt en årgang i Burgund som har resultert i en lang rekke flotte viner.

Foto: ULF DALHEIM