Den ene har vunnet Bocuse d'Or i kokkekunst og er lidenskapelig opptatt av vin. Den andre har 16 års bakgrunn fra Vinmonopolet, har WSET diploma innen vin og er lidenskapelig opptatt av mat. Kan de lage god vin sammen? Klart de kan!

Perfekt partner

Vi snakker om superkokken Geir Skeie og kompanjongen Børge Brand. Skeie har brukt sin mesterkokkstatus til blant annet å starte restauranten Brygga 11 i Sandefjord. Brand har brukt sin polbakgrunn som inngangsnøkkel til vinbransjen. Sammen driver de nå importfirmaet Brand Wine Estates og Vinhav Geir Skeie.

–Jeg sa nei til ekstremt mange gode jobbtilbud fra importører da jeg sluttet på Vinmonopolet. Ville starte på scratch og valgte å jobbe et halvt år hos importøren Nils Flaaten. Så ringte Geir Skeie meg. Han hadde et firma som het Vinhav. Nå ville han at vi skulle slå oss sammen. For meg var Geir en perfekt samarbeidspartner. Verdens beste kokk, som i tillegg er sommelierutdannet. Det kunne ikke blitt bedre, sier Børge Brand. Med seg som investor har de shippingdesigneren Svein Sandvik.

Trengte en volumvin

Skeie og Brand har jobbet en stund med å bygge opp en egen portefølje av gode viner. Samtidig innså de etter hvert at de også måtte han noe som kunne gi volum, altså en bag-in-box. Nå er den kommet på markedet. Det er en rød bagvin kalt Matto di Bacco (gal etter vin). Den ble lansert som testvin på Vinmonopolet 9.januar.

–Det var naturlig for oss å gå til Italia i jakt på råstoffet til bagvinen vår. Men vi var klare på at vi måtte lage en vin som vi kunne stå inne for. En bagvin som også kunne brukes i restauranten til Geir. De femten mestselgende bagvinene i Norge er tilsatt mer eller mindre sukker. Vi har valgt å ikke tilsette sukker, selv om vi ser at det er gjort på så og si samtlige bag-in-boxer som ligger på salgstoppen i Norge. Videre blandet vi inn litt dolcetto og cabernet sauvignon for å få ned alkoholprosenten samt å få et litt kjøligere aromabilde. Kun barbera ble litt i overkant søtladen/saftig.

Laget hos Malgrà

De har samarbeidet med den anerkjente produsenten Malgrà om bagvinen sin. Druene er håndplukket fra vinmarker som ligger i skråningene i og rundt Monferrato. Avkastningen er 65 hl/ha. Vinen har minimalt med svovel, er ikke tilsatt tanniner og det er ikke gjort bruk av andre teknikker for å sminke den.

–Vi må stå inne for kvaliteten. Samtidig kunne vi ikke gå helt bananas heller, men vi ville ha best mulige råvarer. Derfor ble det en miks av barbera (85%), dolcetto og cabernet sauvignon. Men den markedsføres som en barbera-vin. Vi synes den ble svært matvennlig, sier Børge Brand.