–Vi var først ut i Rioja med skrukork på hvitvin og rosévin, så hvorfor ikke på en crianza-vin også, spør Cristina Forner, eier og sjef ved bodegaen som offisielt heter Union Viti-Vinicola og ble etablert i 1970.

Alternativ til bagvin

–Vi gjør det bare for dere her i Norge. Vi ser på det med skrukork som et godt alternativ til bagvin. Ypperlig om du skal ha et større selskap, men også fint om du bare vil ha et glass vin selv en kveld. Setter du den i kjøleskapet, holder den fint i noen dager ekstra.

Årlig selger hun 300000 flasker av Marqués de Cáceres Crianza i Norge. Importøren har kalkulert med en økning på syv prosent når vinen nå er med skrukork. Den hvite økte med ti prosent da den fikk skrukork, også rosévinen økte. Så dette vil vi tydeligvis ha mer av når det gjelder rimelige hverdagsviner.

Flere nylanseringer

Marqués de Cáceres-sjef Cristina har mye nytt på gang ved vinhuset. Etter at hennes far døde har mye ansvar blitt lagt på hennes skuldre. Hun svarer det opp med flere nylanseringer og nye erobringer. En rød Vino Ecológico Bio er lansert i Norge. Snart kommer nyskapningen Excellens (rød og rosé) som er svaret fra vinhusets ønologer på ønsket fra Cristina om å tenke nytt og komme opp med en vin med et nytt og annerledes uttrykk.

–I tillegg har vi jobbet hardt for å heve kvaliteten på prestisjevinene våre, Gaudium og MC. De lages det bare henholdsvis 94 og 89 fat av hvert år.

Nyeste årgang av Gaudium fikk 100 poeng i den spanske storavisen El Pais, så man kan trygt si at Cristina har lyktes med prosjektet sitt. Men hun glemmer ikke historien heller. Før jul ble både Gran Reserva 1985 og Gran Reserva 1995 sluppet i Norge.

Hvite fra Rueda

Cristina Forner har dessuten lansert en verdejo fra Rueda, der firmaet har kjøpt 22 hektar med vinmarker og investert i et eget vinanlegg. Det neste derfra blir en spesiell Sauvignon Blanc under Excellens-etiketten. Konsulenten deres, franske Michel Rolland, var meget begeistret da han smakte den nylig. En albariño er også laget.

–Kommer dere med vin fra andre regioner også?

–Akkurat nå har vi ingen slike planer. Vi må nok konsolidere stillingen litt etter alt vi har gjort de siste seks-syv årene, svarer Cristina Forner.