Først litt historie: Vinhuset er ett av de eldste i Rioja og Spania, etablert av Eleutorio Martinez Arzak som i landsbyen Oyon i 1861 kjøpte et palass tilhørende Marques del Pierto. Med eiendommen fulgte også vinmarker, og Eleutorio vokste raskt innen vin. Da sønnen Faustino Martinez Perez de Albeniz (de har flotte navn, disse spanjolene!) overtok i 1920, ble det hele enda mer strukturert. Han var den første i Rioja som begynte med egne flasketapninger i 1930. Frem til da var all vin skipet ut i bulk.

Størst på Gran Reserva

Tredjegenerasjon, Don Julio Faustino Martinez, ga i 1957 familiefirmaet navnet Bodegas Faustino og tok vinhuset ut i verden. Gjennom flere tiår har Faustino vært største eksportør av Reserva- og Gran Reserva-viner fra Rioja. Produksjonen er da også kjempestor, med druer hentet fra hele 650 hektar med vinmarker i Rioja Alavesa. I kjelleren befinner det seg til enhver tid 50 000 eikefat og rundt ni millioner flasker som ligger til modning.

Faustino er sammen med Murrieta eksperter på gamle viner. Akkurat nå finnes Gran Reserva-vin fra både 1964- og 1970-årgangene på Vinmonopolet. I tillegg til 2001, som er den sist lanserte Gran Reserva-årgangen.

Best av 3200 viner

Det var denne vinen som av engelske The Decanter ble utnevnt til beste lansering i 2013, plukket ut av 3200 smakte viner. Året etter oppnådde den gullmedalje fra messen Le Concours Mondial de Bruxelles og sølv fra The International Wine Challenge i London. Faustino har altså klart å beholde grepet.

Nyeste lansering i Norge er første bag-in-box fra Faustino: Faustino Tempranillo. Druene er naturlig nok hentet fra husets egne vinmarker, men siden det ikke er tillatt med pappvin fra Rioja, er opprinnelsen satt til Spania. Den er blant flere Faustino-nyheter som viser at Faustino, tross sine svært så klassiske, tradisjonelle Rioja-viner, også har sett at vindrikkere vil ha mer moderne, fruktdrevne viner. Totalt lager Faustino åtte forskjellige Rioja-viner, i tillegg til fire cavaer.

Syv vinhus

I dag er Bodegas Faustino fortsatt juvelen i Faustino-porteføljen, Grupo Faustino, som består av syv forskjellige vinhus. Tre i Rioja (Faustino, Campillo og Marques de Vittoria, ett i Ribera del Duero (Portia), ett i Navarra (Valcarlos), ett i La Mancha (Condesa de Leganza) og ett som spesialiserer seg på spansk bordvin uten regiontilknytning (Bodegas Victorianas).

Siste dråpe Faustino-vin er nok ennå ikke skjenket ut...