Jeg var på tur i Katalonia. Hadde kjørt halvannen drøy times tur innover i landet sørvest for Barcelona. Passert avkjøringene til vinregionene Penedes, Priorat og Montsant. GPSen forteller meg at jeg begynner å nærme meg målet, som er landsbyen Batea.

Mye vinmarker, men stadig karrigere og nakent terreng. På en høyde over et landskap dominert av to brede, helt uttørrede elveleier ligger byen Batea. Husene er sandsteinsfarvet. Ved en port ser vi bokstavene CLF på veggen. Vår vert Ramon Roqueta byr på et velkomment smil.

Châteauneuf-du-Pape i Spania

Ramon er nest yngste generasjon i Roqueta-familien, som har historie innen vin helt tilbake til år 1199. Men i Batea har de bare vært i et lite tiår.

Ramon forklarer:

–Familien har tilhold i Pla de Bages nord for Barcelona. Under ønologistudiene hadde jeg praksisperiode i Châteauneuf-du-Pape. Der fikk jeg stor sans for grenache-druen, så jeg bestemte meg for å dra hjem og lage en spansk versjon. Rundt Batea fant jeg akkurat det jeg var på jakt etter. Egentlig var forholdene her bedre enn jeg hadde drømt om i forhold til å kunne gjenskape storheten i de beste Rhône-vinene.

60 år gammel garnaxta

Ramon gikk til familiens overhode, pappa Valentí, og fortalte om drømmen sin. Etter å ha fått klarsignal trålet han Katalonia rundt på jakt etter riktig jordsmonn, klima og vinmarker. Alt dette fant han i 2006 ved Batea, i den lille vinregionen Terra Alta.

–Jeg snakket med lokale vinskapere i området og ble anbefalt spesielle deler av en dal med opprinnelig havbunn og elveleier. Eiendommen vi kjøpte hadde 60 år gamle vinmarker. De første druene ble høstet og presset høsten 2007.

94 poeng fra Parker

I 2010 var Ramon klar med første årgang fra vinhuset han hadde gitt navnet Celler La Fou (fou betyr dalsøkk). Vinanmelderne gikk helt av skaftet. Robert Parker slo til med 94 poeng. Debuten var en blanding av garnatxa negro, cabernet sauvignon og syrah. Året etter ble cabernet droppet, i 2009 forsvant også syrah ut. Istedet tok Ramon med carignan, samt lite kjente morenillo som ligner pinot noir.

–Det var en helt vill idé å skulle lage en slags Châteauneuf-du-Pape i Spania. Men dette prosjektet er babyen min. Og pappa trodde på meg. Jeg fikk lov til å hente inn ønologen Joan Soler Playà som hadde jobbet 18 år for oss i Bodegas Abadal i Pla de Bages. Han er et geni.

Kun 65 000 flasker

Sammen lager de 65000 flasker årlig ved La Fou, to røde og en hvit. Alle tre er nå tilgjengelige i Norge i veldig små kvanta.

Navnene er La Fou els Amelers 2013, en elegant, mineralsk, delikat og aromatisk vin på garnatxa blanca. De to røde er La Fou el Sender 2011 og La Fou Batea 2008, begge laget på garnatxa negro som hoveddrue. Sistnevnte er ikonvinen. Den smaker garantert annerledes enn noe du tidligere har opplevd fra Spania!

Ramon Roqueta studerte ønologi i Montpellier og hadde praksis i Châteauneuf-du-Pape. Der bestemte han seg for å lage en spansk versjon av de beste grenache-vinene fra Rhône. Foto: ULF DALHEIM