Ute på vinmarkene finner han roen og meningen med livet.

–Jeg bruker det meste av tiden min ute blant vinrankene. Jeg er en bonde, i kjelleren er jeg bare ti prosent av tiden. Det er hva du har gjort ute på vinmarkene som blir resultatet du tapper på flaske. Alle kan lage vin, men vin fra dårlige druer blir mer snakk om high tech. Jeg liker det naturlige som kommer helt av seg selv. For har jeg vært «snill» med druene mine, så vil de også være snille mot meg, sier Eric Texier.

Venter på vinen

Han vil nok ikke kalle seg en rebell, men at han er politisk ukorrekt er han veldig enig i:

–Blant annet fordi jeg ikke synes om sen innhøsting, med overmodne og sødmefulle druer. Jeg liker ikke såkalt «store» viner. Jeg plukker druene til rett tid, presser dem, tapper juicen på fat –og så venter jeg.

Eric Texier trengte ikke vente lenge før han ble et hett navn i Rhône-dalen etter at han tidlig på 90-tallet sluttet i jobben innen kjernekraft for å lage naturlige viner. Han gjennomførte ønologistudier i Bordeaux og gikk i lære hos Jean-Marie Guffens i Macon før han lagde sin første årgang i 1995. Hans unike bakgrunn, hans fascinasjon for og innsikt i områdets historie, enorme eksperimenteringsvilje og hans presisjon har gjort at han i dag regnes som en av de mest spennende og respekterte vinmakerne i Rhône-dalen.

Umanipulerte viner

Hans engasjement for bærekraftig tilnærming gjorde at han fra 2001 har drevet sine vinmarker økologisk, samt at han følger mange biodynamiske prinsipper. Eric tar vinene sine inn i fremtiden ved å bruke fortidens teknikker. Mye inspirasjon er hentet fra vinmakeren og kjemikeren Jules Chauvet, som regnes som den franske naturvinbevegelsens far.

Texier lager umanipulerte viner uten tilsetning av verken gjær eller enzymer, han bruker normalt en stor del hele klaser med relativ kort maserasjonstid, modning på betong eller brukte fat og lav eller ingen bruk av sulfitt –uten at dette går over lagringsevnen. Stilen er presis og terroirdrevet, alltid med flott friskhet og fruktighet, høy konsentrasjon og delikat tekstur.

Eik til møbler

–Prøv ikke å drikke vinene mine uten å servere mat til, advarer han. I tillegg ser han gjerne at folk tar seg tid til å lagre vinene i noen år før de nytes. Selv de yngste, enkle vinene er best etter tre-fire år. De mest komplekse bør få 10-15 år på baken.

Nye eikefat vil han heller ikke høre snakk om. Da får han jo ikke smake de ekte fruktaromaene han fikk ut av druene.

-Eik er utmerket til møbelbygging, sier han humoristisk.