Sicilia har fått et enorm oppblomstring når det gjelder vin det siste tiåret. Les omtale av nyhetene:

Tidligere leverte øya, som i volum er verdens sjette største «vinland», mest uinteressant bulkvin, dog i store mengder. Det fantes kvalitetsprodusenter, men det var langt mellom de gode drammene.

Høytliggende vinmarker

I dag mener mange at mye av det mest spennende nye innen italiensk vinproduksjon skjer nettopp på Sicilia. Unge, kvalitetsbevisste, økologisk orienterte og fremtidsrettede vinskapere har erobret scenen. Bakteppet er spennende lokale druer samt et jordsmonn og et klima som nærmest er ideelt for vindruedyrking. Ikke minst hvis vinmarkene ligger i høyden.

Rundt vulkanen Etna gjør de nettopp det. En av de beste, relativt rimelige Etna-vinene i denne lanseringen kommer fra vinhuset Graci. Historien bak er som følger: Alberto Gracis bestefar laget vin inne på Sicilia, Selv utdannet han seg innen økonomi og ble finansmegler i Milano. Men da bestefaren døde dro han hjem til Sicilia. Solgte familiens litt uinteressante vinmarker og kjøpte gamle vinmarker i åssidene nedenfor Etna. Siden 2004 har Alberto lansert den ene godbiten etter den andre.

Lokale druetyper

–De viktigste parametre for å lage god vin er Sicilias sol, det vulkanske jordsmonnet og det faktum at vi har gamle upodede vinstokker fra før phylloera-tiden. Dessuten bruker vi kun originale, ekte, lokale druetyper, som nerello mascalese, carricante og catarratto. Det er Etna i et nøtteskall, sier Alberto.

Viner fra Etna har frem til nå vært en parantes i Vinmonopolets salgsstatistikker. I 2011 ble det solgt kun 1023 liter hvitvin og 2571 liter rødvin fra Etna her hjemme. I fjor var volumet økt til 2216 liter hvitvin og 3334 liter rødvin. Med lanseringen av syv nye Etna-viner i dag, alle av utmerket kvalitet, bør Graci og de andre Etna-produsentene forvente økt etterspørsel.

Få i basis, mange i BU

Det er kun 65 nyheter i basisutvalget denne gangen, 45 viner, 10 øl og ti brennevin. I bestillingslisten kommer det imidlertid hele 702 nye lanseringer, så er man ute etter nye smaker er mulighetene så absolutt der.