Historien er så vill at du nesten ikke tror den: At en franskmann med vognen full av deilig sjampanje i 1811 skal ha kommet ridende på en hvit hingst inn i Moskva som en slags fortropp til Napoleons hær.

Og at vedkommende i tillegg til kasser med musserende drikke også hadde med seg ordrebøker, klar til å skåle med krigens vinner og i neste øyeblikk ta opp ordrer på nye leveranser.

Eventyret fortsatte

Navnet skal ha vært Charles-Henri Heidsieck. Men eventyret stopper ikke der, om det er sant eller ikke.

Sønnen Charles-Camille Heidsieck (1822-1893) tildeles nemlig æren for å ha gitt amerikanerne smaken på boblevann da han i 1852, i stedet for å ta opp konkurransen i Europa med andre Champagne-hus, valgte å dra «over there».

Det endte med et årlig salg av 300 000 flasker, men også med diverse problemer på grunn av borgerkrigen som brøt ut i 1861. Agenten kunne ikke gjøre opp for seg i rene penger, men tilbød i stedet oppgjør i bomull, hvilket førte til anklager om forsøk på smugling. Båten med bomull sank og Champagne Charlie ble arrestert og fengslet, angivelig fordi han skulle være fransk spion. Napoleon 3. var den som til slutt fikk han løslatt.

Champagne-Charlie

Det er Charles-Camille som har fått tilnavnet Champagne-Charlie. Hans vidløftige liv var inspirasjon til filmen med samme tittel fra 1989 hvor Hugh Grant spiller hovedrollen.

Hvorfor jeg trekker frem disse ville historiene nå? Jo, fordi sjampanjene fra Charles Heidsieck er gjort tilgjengelige igjen for det norske markedet. Navnet Charles Heidsieck må ikke forveksles med Piper-Heidsieck eller Heidsieck & Co Monopole. Selv om alle disse tre firmaene opprinnelig sprang ut fra samme slektstre.

Etablert i 1851

Firmaet ble etablert i 1851 av Charles-Camille. Han måtte kaste kortene etter fadesene i USA, men familien fikk sin oppreisning da bror til den opprinnelige agenten i et forsøk på å gjøre opp i ettertid testamenterte store landområder til Heidsieck-familien. Tilfeldighetene ville at områdene lå sentralt i en by som var i voldsom vekst, og som i dag er kjent som Denver. Tomteområdene gjorde Heidsieck til en holden familie igjen, og sjampanje-eventyret kunne fortsette.

Opp gjennom årene har kongelige i England, Romania, Preussen, Russland og Sverige vært liebhabere til Heidsieck-sjampanjen. I nyere tid kan også nevnes navn som president Eisenhower, kunstneren Salvador Dalí og sydpol-farer Robert Scott.

Charles Heidsieck ble dessuten servert da Charles og Diana giftet seg.

I dag regnes sjampanjen fra Charles Heidsieck som insidernes drikke. Standard-sjampanjen er en av de beste på markedet, og årgangsutgavene er bare helt strålende. Det skyldes ekstremt lang lagring før lansering, og bruk av store mengder reservevin fra opptil åtte forskjellige årganger.