Da har du nok mange med deg. For mens den klassiske mølja bør få hvitvin, eller like gjerne et godt, lyst øl til, blir det noe helt annet når torsken serveres lett avkokt, trukket eller skinnstekt i panna. Da passer det svært godt med en rødvin.

Hvitt til mølje

Klassisk mølje, der både lever, rogn og skrei blir servert på samme tallerken, gjør det nødvendig med en vin som kan friske opp og rense munnen etter den fete leveren. En rødvin her vil krasje og gi en metallisk smak. En frisk og fruktig hvitvin med god syre er derfor den beste kombinasjonen. Grüner veltliner fra Østerrike, en Chablis eller en Sancerre er utmerkede valg.

Men det var altså rødvin jeg ville fokusere på i dag. Som i mange andre tilfeller vil tilbehør og eventuelt sauser også her være med på å påvirke valg av vin. Løk og rotgrønnsaker fungerer fint til skrei, spesielt når de er stekt eller ovnsbakt. Da dempes bitterheten og sødmen kommer frem. Ribbefett, bacon eller spekeskinke trekker også fisken i rødvinsretning. Det gjør også soyasmør, kalvesjy eller rødvinssaus. Jeg har også servert spansk chorizopølse i små terninger med flott resultat.

Fra gammelt av

Skrei og rødvin er ikke noen ny oppfinnelse. For over 100 år siden var torsk og skrei godt representert i store festmiddager hjemme hos det gode borgerskap. Og da måtte de selvfølgelig servere den beste vinen de visste av også. Det ble gjerne en rød Bordeaux. Ikke den perfekte match, spør du meg, men mange oppfattet den gang dette som svært vellykket, ja, så vellykket at det ble en tradisjon.

I dag er vi kommet et steg videre. Utvalget på Vinmonopolet er blitt mye bredere, og mange er mer opptatt av å finne den ultimate kombinasjonen i mat og vin. Da blir ikke førstevalget en Bordeaux. Vinene vi skal servere, må ikke være for kraftige eller ha for mye eikepreg eller garvesyre. En fruktig burgunder eller beaujolais, frisk Barbera eller dolcetta fra Piemonte eller en spenstig Valpolicella fra Veneto vil fungere aller best.

Fire utvalgte viner

Her er fire utvalgte viner om jeg har servert med stor suksess til skrei:

Cascina Corte Dolcetto di Dogliani 2012, varenr. 9220201, kr 169,90 i bestilling.

Saftig, frisk, lett pepperkrydret, utpreget bærfruktig stil mot røde og mørke bær.

Masi Bonacosta Valpolicella Classico 2913, varenr. 233701, kr 127,90 i basisutvalget.

Frisk, lett, saftig. Smak av røde, syrlige kirsebær, hint av grønne urter.

Jean-Paul Brun Terres Dorées Cöte de Brouilly 2013, varenr. 5076901, kr 189,90 i bestilling.

Mitt absolutt førstevalg. Så deilig balansert i fruktbildet, myk og innsmigrende, med struktur.

Ca'Rugate Rio Albo Valpolicella 2014, varenr. 4672401, kr 139,90 i bestilling.

Elegant laget, Friske røde og mørke bær, god saftighet. Smak av røde kirsebær og bringebær.