En venn av meg sa en gang at han ikke skjønte hvorfor det var så stort fokus på pappviner til påske. De fleste kjører jo bil helt frem til hytta likevel, så noen gode flasker bør de kunne ta med seg, mente han.

Rimer ikke helt

Egentlig er jeg veldig enig! Her koster vi på oss hytter til millioner, firehjulstrekkere til mange hundre tusen og lammelår og andre godsaker for at påskenytelsen skal bli toppers. Og så går vi for det enkleste og billigste når det gjelder opplevelsen vi skal få fra glasset. Det rimer liksom ikke.

Derfor ikke noen utførlige tips om bag-in-box fra min side i dag, selv om også jeg vet at det etter hvert finnes en del gode kjøp blant treliterne. Formulae fra Barone Ricasoli eller Matto di Bacco er to bag-anbefalinger jeg gjerne deler.

Klassisk, og nytt

Men først og fremst altså: Tips på gode flaskeviner som kan gi lammekjøttet full kredit, enten du serverer lammelår eller lammecarré. Da havner jeg lett i klassiske vinland som Frankrike og Spania, til kjente vinregioner som Bordeaux og Rioja. Men tar også med en spennende vin fra «den nye verden», her representert ved Australia.

Lammekjøttet er smaksrikt, aromatisk og har dessuten noe fett. Dessuten bruker vi ofte mye krydder, urter og hvitløk. Det betyr at vinen vi skal servere til har noen utfordringer. Den må ha en viss kraft, og den må ha tanniner og syre til å takle fettet. Gjerne et lett urtepreg også, for å stå i mot krydderet.

Rioja, Spania

Rioja og lam har for mange alltid vært den fullendte symbiose. Den tiden er definitivt ikke over. Men du trenger ikke hente frem den eldste og mest utviklede Gran Reserva-flaska du har i vinskapet. En yngre, mer spenstig variant gjør mer enn susen. The Invisible Man 2011 (kr. 154,90) er en slik vin. En såkalt moderne laget Rioja med flott fruktighet, preg av friske røde og mørke bær, lakris, smørbukkarameller og fat. Morsom etikett, også.

Bordeaux, Frankrike

Jeg vet at flere sverger til Bordeaux-vin når lam skal serveres. Det er ofte et godt valg. Min utvalgte er Château Damas de Montdespic 2012 (kr. 165,00). Dette er en tett, intens, mørk og lett utviklet Bordeaux. Smak av mørke bær, sorte plommer, krydder, lær, kaffe og fat. Perfekt til kjøttet, og vil tåle det meste av urter og krydder også.

Orange, Australia

Det australske innslaget blir Logan Weemala Pinot Noir 2013 (kr. 140,70). Viner laget på pinot noir-druen (mest kjent fra Burgund) er blant de hotteste hotte i vinbransjen akkurat nå. Det strømmer på med imponerende varianter fra New Zealand, USA, Australia – ja, endatil fra Tyskland og Østerrike. Min utvalgte har lys rød farve, med saftige, tiltalende fruktaromaer mot bringebær og kirsebær. Lett vegetal, fin syresnert, hint av blomster og urter. Regionen er New South Wales, med underområdene Musgee og Orange som leverandør av druer.

The Invisible Man fra Rioja, Damas de Montdespic fra Bordeaux og Logan Weemala Pinot Noir fra Orange.