Vinprodusenter i Europa har naturligvis både mer historie og lengre tradisjoner enn kolleger i «den nye verden». Men phylloxera-epidemien fra 1850-årene og utover medførte at det meste av vinmarker i Europa ble lagt øde og måtte replantes med resistente amerikanske vinstokker. Dermed finnes det eldre, originale vinmarker andre steder i verden.

Som tømmerstokker

Det var religionsflyktningen Christian Auricht som i 1843 plantet vinstokkene som fremdeles gir frukt i Freedom-vinmarken i Barossa Valley. Vinstokkene ser ut som, ja, akkurat, tømmerstokker! Å vandre langs radene er som å bevege seg i et magisk vinlandskap hvor nye, friske kvister hvert år kommer frem fra grovhugde røtter og gir eieren helt unike shiraz-druer med en enorm fruktkonsentrasjon.

172 år etter at Auricht og familien fant friheten ved elva Para i Barossa, tilhører Freedom-vinmarken Langmeil Winery, som eies av familiene Lindner og Bitter. De kjøpte den i 1996, etter at Freedom faktisk hadde ligget tilnærmet brakk i 15 år.

Stort potensiale

Ansvarlig winemaker Paul Lindner er mitt vertskap ved besøket. Han forteller om arbeidet med å restaurere de delvis falleferdige bygninger og rydde opp i vinmarkene som var blitt neglisert.

–Det var litt av en jobb, men vi visste at det lå et stort potensiale her, og det var naturligvis viktig å ta vare på den fantastiske Freedom-vinmarken. Hvert år gir den druer nok til å produsere 2-300 kasser med Freedom-shiraz. Kunder over hele verden jakter på den, men heldigvis har den norske importøren en avtale om et visst antall flasker hvert år. Så om du vil kvitte deg med 662,10 kroner, kan du bestille en flaske australsk frihet på Vinmonopolet, akkurat nå fra årgang 2007.

Også fem andre Langmeil-viner er listeført i Norge for tiden.

Også den nest eldste?

Paul Lindner påpeker at jordsmonnet i Freedom-vinmarken er svært komplekst sammensatt, litt som i Bordeaux, med rød leire, kalkstein, grus og sand.

–Det er naturligvis spesielt å ha en slik gammel vinmark like bortenfor hushjørnet vårt. De gamle vinstokkene krever ekstra behandling og omsorg, men gir meg samtidig muligheten til å lage en helt unik vin.

Freedom-vinmarken er den eldste, men ikke den eneste ved Langmeil. For rundt ti år siden var en 140-150 år gammel vinmark like ved truet av boligutbygging. Da valgte Langmeil-eierne å flytte alle vinstokkene til en ny vinmark. 90 prosent av dem slo rot og gir nå råstoff til en ny vin kalt Orphan Bank Shiraz.

Verdens neste eldste vinmark, kanskje....?

Paul Lindner er sønn av en av eierne og vinskaper ved Langmeil Winery. Han er stolt over å få jobbe med druer fra det som benevnes verdens eldste vinmark. Foto: ULF DALHEIM