Til en pris av 69,70 kroner er Casa Santos Lima Joya Vinho Leve 2014 nær en sensasjon.

Les omtalen av mainyhetene her:

Du må naturligvis ikke forvente deg all verden av en slik billigvin. Men produsent og importør skal ha ros for å ha gjort så mye som mulig ut av utgangspunktet, et anbud hvor Vinmonopolet etterlyste en rimelig, lett perlende portugisisk hvitvin. Det skulle ikke forundre meg om produsenten Casa Santos Lima og importør Momentum Wines har gjort noen helt spesielle grep for å komme ned på denne prisen.

Investerer i vinen

– Naturligvis handler det mye om pris, men også om en vilje fra vår side om å gjøre noe ekstraordinært for å komme inn i hvitvinssegmentet med en rimelig vin fra Portugal. Jeg visste at min største og viktigste produsent hadde en slik vin, og sammen var vi villige til å investere i denne vinen, sier Petter Wulff i Momentum.

Wulff har i en årrekke samarbeidet med José Luis Oliveira da Silva, og har også tidligere servert norske vinelskere gode og rimelige viner fra Portugal. Du har sikkert smakt viner som Quinta de Espiga, Bons-Ventos og Portuga. De kommer også fra Casa Santos Lima. Få leverer bedre viner i billigsegmentet enn nettopp José Luis Oliveira da Silva.

Folkelig smak

Vinho Leve er en egen betegnelse på lavalkoholviner tilsatt bobler (kullsyre). Casa Santos Lima Joya Vinho Leve har 9,5 prosent alkohol, 15 gram restsukker per liter og en syre på 6,8 g/l. Sødmen gjør naturligvis at dette er en vin som er lett å like for dem som ikke er spesielt avansert innen vin. Folkelig, rett og slett!

Den egner seg best som en godt avkjølt terrassevin, eventuelt til lette sommersalater. Publikummet er nok først og fremst unge, nybegynnere innen vin, eller kanskje generasjonen over 65 år som vokste opp med å like Liebfraumilch. Ikke et vondt ord fra min side om disse!

Mye god champagne

Maislippet ellers handler mest om mye god champagne, en lang rekke nye, til dels spennende hvitviner og masse roséviner i mange varianter, fra de helt lyse, lett til mer saftlignende, mørke utgaver.

Røde nyheter er det færre av denne gangen, både Vinmonopolet og importørene har oppdaget at den lyse årstiden inviterer til mer lyst og lett drikke enn ellers i året. Men noen gode sommergrill-viner finnes det absolutt blant rødvinene også.

Rosé på PET og magnum

Blant rosévinene lanseres det nyheter både på PET-flaske og magnum. Og som en motvekt til de lette, lyse kommer en mer «avansert» rosé fra det knøttlille vinområdet Irouléguy i Sørvest-Frankrike.

En relativt kostbar rosé fra australske Yarra Valley lanseres også, sammen med en god, rosa sørafrikaner.

Verdt å merke seg er ellers den røde Bordeaux-vinen Château Cantemerle 2010 til kr 309,90. Det er 40 kroner under taxfree-pris. Si ikke at Vinmonopolet ikke kan konkurrere med flyplassprisene!

Totalt 84 nyheter i basisutvalget og 886 (!) nyheter i bestillingslisten denne gangen.