Talentkonkurransen Linie Award går i år av stabelen onsdag 10. juni ved Stockholms Stadshus. Da samles store deler av Nordens mat- og drikkebransje for å se de unge finalistene konkurrere i to kategorier, drink- og matlaging.

Deltakerne er håndplukkede talenter mellom 20 og 26 år.

Kandidat fra Credo

Credo-kokken Frederic Klev er blant de tre unge kokketalentene som kjemper om muligheten til å representere Norge under årets Linie Award. Men kun en av dem skal til slutt få møte de beste talentene fra Norden, og bedømmes av fem anerkjente Michelin-kokker.

Frederic Klev har tidligere vunnet kokkekonkurransene «Årets Villmarkskokk» og «Sørlandscupen». I motsetning til de to andre kandidatene, Christopher Christiansen og Håkon Bøe Hitland, stod det ikke skrevet i stjernene at Frederic skulle bli kokk.

Onkel, farmor og mormor

- Interessen har vokst gradvis, men det var ikke sånn at jeg visste hva jeg skulle bli allerede i barndommen. Jeg har en onkel, Bjarne, som var veldig flink til å lage mat, og det er klart at han var en inspirasjonskilde for meg. Jeg husker godt fisketurene vi dro på sammen da jeg var yngre. Men også både farmor og mormor skal ha sin del av æren for at jeg valgte dette yrket, kommenterer Frederic.

Han startet sin utdannelse innen kokkefaget som lærling hos Bølgen & Moi i Kristiansand. Deretter var han to måneder i Bourg Charente i Frankrike, før han begynte på Michelin-restauranten Feinsmecker i Oslo.

Credo fra januar 2015

Etter en kort periode ved Trattoria Popolare var han deretter to år ved Kulinarisk Institutt. Så ble det opphold ved nok en Michelin-restaurant, Fauna i Oslo, før han i januar i år kom til Trondheim og Credo. Der er han nå soussjef og sørger for at Credo holder et nivå på høyde med de beste i Norge og Norden.

Allerede i neste uke er det klart hvem av de tre kandidatene som skal representere Norge i finalen i Stockholm, og forhåpentligvis følge i fotsporene til Chris André Pettersen, bodøværingen som vant hele konkurransen i fjor og som er et av jurymedlemmene under årets arrangement.

Bartender er valgt ut

Tidligere denne uken ble det avholdt en lukket semifinale på The Thief i Oslo for å avgjøre hvem som skal konkurrere i bartenderkategorien i Linie Award. Juryens valg ble Sondre Kasin fra Kongsberg, som til daglig jobber på Morgenstierne, en bar i Waldemar Thranes gate i Oslo som er spesielt kjent for sine gode drinker.

Kasin vil konkurrere mot fire andre bartender-talenter i Stockholm henholdsvis fra Sverige, Danmark, Finland og Tyskland.

Norske jurymedlemmer

I juryen i Stockholm 10.juni vil Norge være representert ved Bjørn Svensson – den oslobaserte svenske mesterkokken og eier av restaurant Fauna – én av fire Michelin-restauranter i Oslo. I juryen for bartender-konkurransen sitter den tidligere Linie Award-vinneren fra 2011, eier av Fuglen, en av Norges beste cocktailbarer i Oslo, Halvor Digernes. I 2013 åpnet han også suksessbaren Fuglen i Tokyo, Japan.

Av Michelin-kokker i årets jury er; juryleder Jacob Holmström fra Gastrologic i Stockholm, Bjørn Svensson fra Fauna i Oslo, Jonathan K. Berntsen fra Clou i København, Filip Langhoff fra Ask i Helsinki og Thomas Kammeier fra Hugos i Berlin. I tillegg til en Michelin-kokk fra hvert land vil også fjorårets vinner fra Norge, Christian Andre Pettersen fra Spiseriet i Stavanger og Halvor Heuch fra Arcus Norge sitte i juryen.

I juryen for bartenderkonkurransen sitter; juryleder Ludde Grenmo fra Bar Tijo i Stockholm, Halvor Digernes fra Fuglen i Oslo, Kasper Riewe Henriksen fra Duck and Cover i København, Pekka Vâlitalo fra Son of a punch i Helsinki og Uwe Christiansen fra Christiansens i Hamburg. I tillegg til disse annerkjente bartenderende vil også fjorårets vinner fra Sverige Oscar K.J. Johannessen fra Corner Club i Stockholm og Ivan Abrahamsen fra Arcus Norge sitte i juyen.

Frederic Klev har jobbet på bl.a. to Michelin-stjernerestauranter i Oslo. Nå er han soussjef ved Credo Restaurant & Bistro i Trondheim. 10.juni kan han være norsk finalist i Linie Awards-konkurransen i Stockholm.