Chianti Rufina (må ikke forveksles med produsenten Rufino) er ikke blant de mest glamorøse områdene i Toscana, og heller ikke opphavssted for de mest berømte vinene gjennom tidene. Men en produsent - Selvapiana - har holdt stand i snart 200 år, og har med sine nyeste årganger gjort så stor suksess at Chianti Rufina har fått igjen selvtilliten.

Helt fra 1827

Giuntini-familien skal ha noe av æren for at Chianti Rufina hører med når de største vinene fra Toscana diskuteres. De har vært på eiendommen Fattoria Selvapiana siden Michele Giuntini Selvapiana kjøpte den i 1827, og i dag er det sjette generasjon, representert ved søskenparet Silvia og Federico Guintini Masseti, som styrer ved vinhuset. Federico er sønn av den tidligere bestyreren ved eiendommen, og ble adoptert av Francesco Giuntini Antinori. Francesco er søskenbarn av Piero Antinori som eier velkjente Antinori

Innleid super-konsulent

Siden 1978 er det imidlertid den innleide konsulenten, den svært anerkjente ønologen Franco Bernabei, som har meislet ut resepten for noen av de beste Chianti-vinene på markedet. Det har gått ut på enkeltvinmarksviner og noe bruk av mindre franske eikefat. Planting av internasjonale druetyper for å lage en «super-toscaner» (Fornace) er også hans verk. Siden 2008 har Selvapiana vært økologisk sertifisert.

Selvapiana står for det mest klassiske i stilen som kjennetegner de beste Chianti Rufina-vinene: En uttalt, kjølig, fyldig kirsebærfrukt i kombinasjon med eleganse og god lengde. Ikke minst Riserva Vigneto Bucerchiale er en fenomenal reise inn i Chianti-ryggmargen.

Lager topp olivenolje

Selvapiana-eiendommen var opprinnelig sommerhus for biskoper og kjøpmenn fra Firenze. Totalt er den på hele 240 hektar, der rundt 100 hektar er beplantet med vinstokker. 75 hektar med oliventrær gjør at Selvapiana også har mulighet til å produsere topp olivenolje, hvilket de absolutt også gjør. Kanskje er den beste va de beste i Toscana?

Selv den vanlige, unge chianti rufinaen fra Selvapiana har god lagringsevne. Den smaker imidlertid helt utmerket etter to-tre år, med klokkeklare kirsebæraromaer som det mest fremtredende i smaksbildet.

Kan lagre lenge

Skal du legge en chianti i kjelleren er det nok Bucerchiale du skal satse på. 2010-årgangen som nå er tilgjengelig i Norge er blant de beste fra de siste årene. Alkoholen har krøpet oppover også her, og er nå på 14,5 prosent, men en konsentrert, ren frukt med lette, syrlige rødbæraromaer gjør at vinen fremstår frisk og ungdommelig. Faste, men relativt milde tanniner, bærer den også langt avgårde i levetid.

Chianti DOCG og Chianti Classico er de to DOCG-klassifikasjonene. Rufina er den minste av de syv underområdene i Chianti DOCG (totalt ca 600 hektar med vinmarker), men muligens den mest kjente. En kjølig bris som kommer ned Sieve-dalen gir vinene en finesse og eleganse som få av de andre underområdene kan matche. Det var denne avkjlende brisen som gjorde at Fattoria Selvapiana var så populær som sommerresidens blant fiffen i Firenze i gamle dager.

De syv underområdene i Chianti DOCG er for øvrig disse: Chianti Rufina, Colli Fiorentini, Colli Aretini, Colli Senesi, Colline Pisane, Montespertoli og Montalbano.