Jura-regionen ligger mellom Burgund og Sveits, med vinmarker ved foten av Jura-fjellene, ofte i temmelig kupert terreng. Man kan få følelsen av at den moderne verden ikke helt har fått tak her, for det tvilholdes på lokale druetyper og riktig så gamle produksjonsmetoder.

Historie fra 1650

Jean-Francois Ganevat er en av mange litt eksentriske vinskapere i Jura. Kanskje er han den mest outrerte. Noen sier at han også er et lite vingeni. Årlig lager han sammen med søsteren Anne mellom 35-40 forskjellige viner fra 8-9 hektar med vinmarker, mange da i svært små volum.

Familien Ganevat har hatt tilhold i Jura siden rundt 1650. Frem til nylig dyrket de druer og hadde melkekyr. Både det meste av druene og melka ble lenge solgt videre, melka til produksjon av den lokale osten comté. Men fra og med 1976 har Ganevat laget vin under eget navn. «Fanfan», som Jean-Francois kalles av sine venner, overtok familieeiendommen i 1998, etter at han før det hadde hjulpet faren på Domaine Jean-Marc Mony i Chassagne-Montrachet.

Ekstremt rike viner

Domaine Ganevat i La Combe d´Rotalier er hovedkvarter for Jean-Francois. Der lages familievinene fra egne vinmarker. Druer som kjøpes presenteres under firmanavnet SAS Ganevat. I Jura kan det være tøffe vintre og hardt klima, så ofte må vinene få modnes frem til slutten av oktoer før de kan defineres som modne nok til å plukkes. Modenheten gir ekstremt rike viner.

I tillegg til chardonnay, som lokalt kalles melon d'arbois og gamay blanc, er det særegne Jura-druer som brukes i vinene. Savagnin, poulsard, trousseau, beclan, l'enfarine og isabelle er noen av disse, med savagnin som den klart viktigste. Som glødende perfeksjonist, ekstremt opptatt av detaljer og med respekt for naturen, var det naturlig for Jean-Francois Ganevat å bli biodynamisk sertifisert. Vinene fremstår deretter. Nevnes skal også at Louis Pasteur var fra Arbois i Jura.

Frankrikes sherry

Jura har seks forskjellige AOCer, der AOC Arbois var den første i hele Frankrike med slik klassifisering i 1936. AOC Crémant de Jura bør også nevnes, samt AOC Château-Chalon hvor det lages ekstremt lagringsdyktige viner, gjerne hvite som tåler flere tiår i kjelleren. Mest kjent fra gammelt av var den såkalte vin jaune (gul vin) som er Frankrikes svar på sherry. Til og med flor-laget (gjær) inne i tønnene er der. Den svært tørre og syrerike vinen tilsettes sukker og får minst seks år på fat.

Ganevat-vinene er perfekte til smaksrike supper, fisk, skalldyr, kyllingretter, skinke og faste hvite oster. Gi dem gjerne lufting i et par timer før de serveres.