Eieren av Palacio de Fefiñanes er en blid mann da jeg kommer på besøk. Han har nylig mottatt melding fra USA om at viner på albariño-druen tar markedsandeler på bekostning av chardonnay-viner.

Den økende interessen for områdets stolthet på vinsiden gleder en mann som på tredje året er leder av foreningen for vinprodusenter i Rias Baixas. Han forteller at vinene fra Rias Baixas nå eksporteres til 60 forskjellige land, med USA og Storbritannia som de viktigste kundene. Rundt 30 prosent av totalen eksporteres, så fortsatt er hjemmemarkedet i Spania viktigst. Men stadiig flere oppdager nå alboriño-vinenes kvalitet.

Quiz om galisisk vin

Hele 95 prosent

Det er her albariño-druen bokstavelig talt er født og oppvokst. Og nå opplever altså produsentene i DO Rias Baixas i Galicia større interesse enn noen gang for vinene sine, hvorav albariño utgjør rundt 95 prosent av produksjonen på totalt 25 millioner flasker.

–Det var i 1904 at min bestefar startet med kommersiell produksjon av albariño-viner. Han hadde studert til lege i Tyskland, og mente at han kunne lage like god vin hjemme i Spania av albariño-druen som de vinene han fikk tilsendt fra forbindelser i Tyskland. Derfor sendte han sønnen sin ut for å studere både til kjemiker og ønolog. I 1928 ble vinhuset og firmanavnet registrert, under navnet Bodegas del Palacio de Fefiñanes og etiketten Albariño de Fefiñanes. Men vi har hatt tilhold her siden før 1700-tallet. Og hele tiden har albariño-druen stått i høysetet. Allerede under en stor utstilling i Barcelona i 1929-1930 hentet Fefiñanes hjem førstepris, forteller Juan Gil.

Det er tre årstall som teller for Juan Gil; 1904 og 1928, naturligvis, men også 1988 da Rias Baixas endelig fikk sin DO-klassifisering.

To meter over bakken

Fefiñanes-palasset ligger sentralt i den knøttlille kystbyen Cambados, som kan skilte med både Parador-hotell og Michelin-stjernerestaurant. Fefiñanes-eiendommen har avstått grunn både til byens store torg og området rundt med kirke, butikker, restauranter og bolighus. Men ennå dyrker man druer i palasshagen, selv om mesteparten av druene kjøpes fra rundt 60 druedyrkere spredt rundt i regionen. Bodegas del Palacio de Fefiñanes har kun små plots selv rundt om i regionen.

Vinmarkene i Rias Baixas er helt spesielle, ettersom drueplanten bindes opp i paraplyform to meter over bakken. Slik har det alltid vært. Noe fordi man på denne måten kan kontrollere den store luftfuktigheten i området, men også fordi man tidligere var tvunget til å utnytte jorda man hadde dobbelt for å overleve. Under vinrankene ble det derfor dyrket grønnsaker.

12 druer godkjent

-Albariño-rankene vokser raskt og har lange skudd, så vinplantene er også lettere å kontrollere når det bindes opp på denne måten. Dessuten får de maksimal soleksponering. Galicia har som kjenty ganske mye nedbør. påpeker Juan Gil.

Rundt 7000 familier i Rias Baixas er på en eller annen måte involvert i vinindustrien. Under innhøstingen i slutten av september og begynnelsen av oktober deltar nærmere 50 000 personer. I tillegg til albariño er de mest brukte druene mencia, souson, loureira og caino.

Consejo Regulador har godkjent bruk av totalt tolv forskjellige druer. Det er for hvitviner: Albariño, Loureira blanca, Treixadura, Caiño blanca, Torrontés og Godello, for rødviner: Caiño tinto, Espadeiro, Loureira tinta, Sousón, Mencía and Brancellao.

Jordsmonnet i Rias Baixas er i hovedsak preget av sand, leire og granitt.

Lager kun tre viner

Vanligvis får du servert flere titalls forskjellige viner ved besøk på vinhus. Hos Fefiñanes har man gjort det enkelt: De lager kun tre viner, alle utelukkende basert på albariño-druen.

Albariño de Fefiñanes er en ung og frisk vin.

Prestisjevinen Albariño de Fefiñanes III Año slippes som navnet sier etter tre års lagring, men har kapasitet til ytterligere 5-10 års lagring, minst.

1583 Albariño de Fefiñanes har fått gjæring og lagring på eikefat. 1583 er årstallet for når grunnleggeren av Palacio de Fefiñanes, grev Juan Marquis de Figueira, ble født.

-I Spania er det ikke kultur for eldre eikelagrede hvitviner, men jeg synes at vinene vi lager viser at dette er viner med stort lagringspotensiale, Fefiñanes III Año 2010 er etter min mening fortsatt alt for ung, sier Juan Gil og serverer meg den ueikede introduksjonsvinen Albariño de Fefiñanes i 2009-årgang. Den har fortsatt en fenomenal fin syresnert, men viser mer moden frukt, med fløyelsmykt preg og fine mineralske undertoner.

Satset på albariño

Palasset er i dag delt mellom flere grener av familien. De første eierne var ledende militære, en var spansk guvenør i Bolivia. Det som tidligere var stall er gjort om til vinkjellere, for palasset var opprinnerlig ikke bygd for vinproduksjon. Det var noe som kom med tiden. I dag er bygningene fredet, så det er ikke mye man får gjort av endringer når det gjelder det bygningsmessige. Selv bor Juan Gil de Arujo Gonzalez de Careaga i A Coruna, en liten times kjøring fra Cambados hvor vinhuset ligger.

-Det var slik i Rias Baixas at alle laget vin hjemme. Men det meste var til eget bruk. Min bestefar var som nevnt doktor, men han var svært opptatt av at også andre utenfor området skulle få kjenne hvor godt albariño-vinene smakte. Derfor begynte han på flasketappe egen vin for kommersiell bruk i 1904. Da vinhuset ble etablert offisielt i 1928, kostet en flaske albariño-vin kun fem pesetas, forteller Juan Gil.

Fefiñanes tapper 160 000 flasker i året. Det er lite i forhodl til den største aktøren, kooperativet Martin Codax som lager fem millioner flasker i året. Eksport til 60 land gjør at for mange av produsentene, Bodegas del Palacio de Fefiñanes inkludert, er det et svært lite volum av hver vin som kommer til Norge. Totalt er det 180 vinhus registrert i DO Rias Baixas.

Sjefen ved Bodegas del Palaciode Fefiñanes, grev Juan Gil de Arujo Gonzalez de Careaga.