Nyhetsomtalene

Det er i Swartland-regionen i Sør-Afrika at revolusjonen har vokst frem. Vi snakker ikke om noen ny Nelson Mandelabevegelse eller en anti-apartheid demonstrasjon, men rett og slett en ny generasjon av unge, entusiastiske vinskapere som har funnet ut at stedet de ble født og vokste opp har enorme muligheter innen vin.

Snudde opp/ned

Mange av dem har vært ute og fått praksis og kunnskap gjennom opphold hos anerkjente vinhus i Frankrike, Italia, Australia og USA. Nå er de kommet hjem for å snu opp ned på den gjeldende oppfatning av hvordan vin skal lages i Swartland. Tradisjonelt har det vært tunge, endimensjonale viner som har kommet derfra.

«De uavhengige», Swartland Independent, kaller de seg. Noen av dem har allerede skaffet seg et navn internasjonalt gjennom viner som har begeistret vinelskere verden over. Og nå er turen også kommet til Norge.

Swartland Independent

Unge og uhøytidelige

Vinmonopolet slipper til seks av disse produsentene i basisutvalget. Dette er unge, uhøytidelige, men tvers gjennom dyktige og seriøse vinskapere som kun har et mål: Å lage den beste vinen som det er mulig å lage i Swartland.

Noen av ledetrådene er: Dyrking uten bruk av kjemikalier i vinmarkene. Ingen justeringen av druemosten, alt skal skje naturlig. Ta vare på og bruke gamle vinstokker.

Oppdag Swartland

Totalt 22 produsenter hører inn under gjengen som står bak The Swartland Revolution. Det begynte i 2010, med en messe hvor produsentene ville vise frem vinen sin. Målet var å skape generell oppmerksomhet omkring Swartland-viner og Swartland-produsenter. Messen samlet kun 120 interesserte, men det viktigste var at noe begynte å skje. Stadig flere fikk øynene opp for Swartlandvinene. Nå er det din tur!

Swartland Revolution

Øvrige nyheter

Septemberslippet for øvrig tar hensyn til sesongbehovene. To viner fra Crozes Hermitage og to fra Saint Joseph sørget for viltvinene, sammen med en Chambolle-Musigny i basis, samt en Margaux og to Cahors-viner.

Vinmonopolet har dessuten oppdaget at det skjer mye spennende i lite kjente spanske regioner, som Yecla, Valencia og Utiel-Requena. Dessuten to miniområder, Els Alforins og Pago El Terrazo.

Druene som gjelder der er bobal, monstrastrell og garnacha tintoreira. Sistnevnte drue er en av få, sammen med alicante bouchet, som har farvestoffer innvendig. De fleste druer har som kjent farveløs druemost.

780 nye i BU

Hvis vi også tar med at nyhetsslippet på vin inneholder to Piemontye-viner, en zweigelt fra Østerrike og to ganske spennende greske rødviner, så vet vi det meste om basisnyhetene. Der er det 73 nyheter totalt, inklusiv øl og brennevin. I bestillingslisten kommer det 780 (!) nye produkter i september.