Det var ikke gitt at Johan Reyneke skulle tre inn i vinindustrien. Han var dypt nede i Nietzsche, Kant, Sokrates og Thales - og hadde norske Arne Næss som et forbilde, mens moren, som var sykepleier, drev gården som akademikerfaren tidligere hadde kjøpt for at familien skulle ha «et sted på landet».

Ble raskt grepet

Men så ble moren alvorlig syk, og Johan måtte tenke annerledes.

–Jeg følte at gården ville bli solgt om jeg ikke kom tilbake og overtok. Jeg var født der, og jobbet i vinmarkene for å få lommepenger da jeg var liten. Ikke overraskende ble jeg raskt grepet av livet som bonde og vinprodusent. Det var noe med livsstilen, nærheten til naturen og jobben i vinmarkene som grep meg. Jeg følte at jeg hadde fått en ny mulighet i livet, sier Johan Reyneke som nylig var på besøk i Trondheim.

Han innrømmer at han kun har gjennomført ukonvensjonelle «vinstudier». De foregikk nemlig i praktisk arbeid ute i vinmarkene. Der så han at mens han selv kunne ha på seg bedre klær og sko om det ble kaldt, så måtte de han jobbet sammen med tulle seg inn i aviser for å holde varmen.

Hjelper fattige

Dette gjorde også noe med menneskesynet hans. Derfor driver han både et prosjekt der han hjelper fattige arbeidere med å bygge egne boliger, samt at han støtter Fairtrade. Egne viner under etikettene Cornerstone og Vinehugger gir inntekter til dette. Fire av de ansatte ved gården har fått egne hjem gjennom dette, og Reyneke betaler universitetsutdannelse for to av de ansattes barn.

–Jeg hadde lest en indisk filosof som sa at skal du hjelpe folk, så må du gi dem valgmuligheter. Han sa også at «there can't be greatness without goodness».

Følger Rudolf Steiner

Johan Reyneke bestemte seg tidlig for å følge Rudolf Steiners biodynamiske filosofi. Da han overtok gården i 1998 ble biodynamiske prinsipper satt ut i livet. Derfor er hele syv økologiske viner fra Reyneke nå å få kjøpt i Norge, hvorav fem er sertifisert som biodynamiske.

På druesiden har han primært satset på sauvignon blanc, chening blanc og syrah. En ren Bordeaux-blend på cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc imponerer også.

Reyneke i Norge

Dette er Reyneke-vinene i Norge:

Reyneke Vinehugger Chenin Blanc (bag), Reyneke Semillon Blanc Semillon, Reyneke Chenin Blanc, Reyneke Sauvignon Blanc, Reyneke Syrah, Reyneke Cornerstone og Reyneke Pinotage.