Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyttig / Vin

Best på vinkunnskap

Best på vinkunnskap

For 20 år siden var vinkelnere noe de færreste hadde hørt om og som bare fantes på fine restauranter i utlandet. I dag jobber mer enn 300 vinkelnere på norske restauranter.
Leses nå:

Ekte og naturlig vin fra Etna

Viner fra Etna fra Sicilia er fagtema blant marsnyhetene på Vinmonopolet. Det er en lansering mest for ekspertene og de kunnskapsrike.

Skjulte spanske skatter

På VinPuls-kvelden torsdag 19.mars presenterer spanske Imma llopart toppvinene fra de to vinhusene Bodegas Abadal og Celler La Fou. De regnes blant Spanias aller beste viner akkurat nå. Det blir servert hele ni forskjellige viner, i tillegg til en god matrett.

Fra kjernekraft til naturvin

Større sprang er det neppe mulig å gjøre: Eric Texier er kjernekraftingeniøren som hoppet av industrikarusellen for å bli naturvinprodusent.

Fra Strøm til Moestue

To av de mest sentrale lederne i Altia Norge, Pål-Helge Kraknes og Arnt Winje, blir ansvarlig for et nytt importselskap i Moestue Gruppen.

Vinhus på vandring

Flere kjente vinhus har skiftet importør i Norge den siste tiden.

En vill katalansk drøm

Av og til dumper selv erfarne vinjournalister borti viner vi ikke trodde eksisterte. Vinene fra spanske Celler La Fou kommer i denne kategorien - også kalt «hakaslepp».

Faustino fornyer seg

Du ser flaskene over alt hvor vinfolk ferdes. Har liksom alltid vært der. Så familiære at de lett kan oversees. Men det skjer likevel mye nytt hos Bodegas Faustino.

Norsk kunstner-etikett

Den norske kunstneren Synøve Dyrkorn har laget etiketten til den nye årgangen av Georg Breuers prestisjevin Berg Schlossberg.

Tjemsland til Autentico

Master of Wine May Tjemsland er ansatt som Portfolio Manager i importfirmaet Autentico.

Spesialsmaking av eldre Barolo

Mandag 9.mars arrangerer VinPuls en spesialsmaking med svært gamle Barolo-viner fra det anerkjente vinhuset Borgogno. Vert for kvelden er husets sjefsønolog Andrea Farinetti som har hatt ansvaret for Borgogno-vinene siden 2012.

NM for vinkelnere

Søndag 8.februar kåres Norges beste vinkelner 2015. Konkurransen foregår på Latter, Aker Brygge.

Naturkvinnen fra Sicilia

Hun løp rundt i onkelens vinkjeller som småjente, deltok på vinmesser som 16-åring og startet eget vinhus rett etter fullførte studier. 24 år gammel lanserte Arianna Occhipinti sin første vin.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

-Norge har en meget god vinkelnerutdanning i forhold til våre naboland. Danmark fikk sin vinkelnerutdanning først i fjor, og den er ikke på langt nær så grundig og bredt anlagt som i Norge, sier Arne Ronold, Norges eneste Master of Wine.

De aller fleste store norske restauranter har minst én vinkelner som både komponerer vinkartet, kjøper inn vin og presenterer vin for gjestene.

-Mange nordmenn kan mye om vin og er interessert i vin. De forventer at restaurantene har eksperter som kan foreslå viner til maten og som de kan diskutere valg av vin med, sier Arne Ronold.

Smaker mye nytt

Fra utdanningen kjenner vinkelnerne grunntrekkene ved alle klassiske viner, de kjenner vinland og distrikter, vindruer og produksjonsmetoder. Men oppdatering er en viktig del av jobben.

-Det lanseres hundrevis av nye viner hvert eneste år, og vi må følge godt med for å tilby gjestene den beste vinen, sier Bjørn Cameron Alexander.

Han var ferdig utdannet vinkelner i fjor og er nettopp kommet hjem etter en studietur til vinprodusenter i Portugal.

-Som vinkelner er det viktig å besøke ulike vindistrikter, treffe produsentene og smake på nye viner for å skaffe meg best mulig kunnskap.

Portugal har stått høyt på hans ønskeliste.

-Det har vært en utrolig utvikling i den portugisiske vinproduksjonen de siste årene. Det lages mye bra portugisisk vin som ennå ikke er kjent for norske forbrukere.

Den portugisiske vinen nordmenn kjenner best er trolig Vidigal, som lenge har vært en av bestselgerne på Vinmonopolet.

- Når de er ute på restaurant kan de be vinkelneren anbefale dem vin de ikke har smakt tidligere, sier Cameron Alexander.

Kø på vinskolen

Det utdannes mer enn 50 nye vinkelnere hver år i Norge, og det er fortsatt lange ventelister for å komme inn, forteller Arne Ronold, som selv underviser på kursene.

-Interessen for å bli vinkelner har økt betydelig de siste årene. Det utdannes dobbelt så mange vinkelnere som for bare få år siden, men det er fortsatt lange ventelister.

Han mener det er behov for stadig nye vinkelnere.

-De som utdanner seg til vinkelnere jobber på restauranter, og der er det stor turnover på grunn av ugunstige arbeidstider, sier Ronold.

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus