Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyttig / Vin

Best på vinkunnskap

Best på vinkunnskap

For 20 år siden var vinkelnere noe de færreste hadde hørt om og som bare fantes på fine restauranter i utlandet. I dag jobber mer enn 300 vinkelnere på norske restauranter.
Leses nå:

På flaske etter 17 år

Trondhjem Mikrobryggeri var først på banen av håndverksbryggeriene i Trondheim. Men det tok tid før du kunne få kjøpe ølet de laget på flaske i butikkene.

Alice i Champagneland

Alice Voirin-Jumel er like sprudlende som champagnen hun lager. Dessverre er bare en av vinene hennes å få kjøpt i Norge.

Friskt og ungt fra historisk hus

Huset er fra 1200-tallet, vindruene har vært dyrket lokalt i like mange år, men eierskapet til Casa de Vila Verde er bare to år gammelt.

Lanserer jaktakevitt i Oppdal

Sunndalingen Odd Johan Nelvik har laget nok en akevitt med lokalt tilsnitt. Lørdag 15.august lanseres Jegersnaps i forbindelse med jaktstart på villrein den 20.august.

Utsolgt hus også for Speri

Det er rift om billettene til VinPuls-kveldene denne høsten. Også Speri-smakingen 9.september ble utsolgt på et blunk.

Utsolgt på under to timer!

Høstens første VinPuls-kveld ble utsolgt på under to timer. Det er allerede venteliste og storstilt jakt på billetter til smakingen med Luca Roagna mandag 31.august.

Nå drikker vi vin også på plast

Først kom den på krukker, så fat, deretter på glassflasker. Nyeste trend er vin på gjenvinnbar emballasje, også kjent som PET-flasker.

Greven av Albariño

Han kan godt kalles Mr. Albariño, grev Juan Gil de Arujo Gonzalez de Careaga. Bestefaren var nemlig den første som flasketappet albariño-viner i Rias Baixas.

Der ingen skulle tru...

Noen av Spanias mest spennende viner nå lages i Galicia. Albariño-viner fra Rias Baixas kjenner de fleste til, men se etter vin fra områder som Ribeira Sacra, Valdeorras, Monterrei og Ribeiro!

Med rosa på ball

Sommeren lot vente på seg i år, men det lot ikke rosévinene seg prege av. Årets rosévintilbud er rekordstort.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

-Norge har en meget god vinkelnerutdanning i forhold til våre naboland. Danmark fikk sin vinkelnerutdanning først i fjor, og den er ikke på langt nær så grundig og bredt anlagt som i Norge, sier Arne Ronold, Norges eneste Master of Wine.

De aller fleste store norske restauranter har minst én vinkelner som både komponerer vinkartet, kjøper inn vin og presenterer vin for gjestene.

-Mange nordmenn kan mye om vin og er interessert i vin. De forventer at restaurantene har eksperter som kan foreslå viner til maten og som de kan diskutere valg av vin med, sier Arne Ronold.

Smaker mye nytt

Fra utdanningen kjenner vinkelnerne grunntrekkene ved alle klassiske viner, de kjenner vinland og distrikter, vindruer og produksjonsmetoder. Men oppdatering er en viktig del av jobben.

-Det lanseres hundrevis av nye viner hvert eneste år, og vi må følge godt med for å tilby gjestene den beste vinen, sier Bjørn Cameron Alexander.

Han var ferdig utdannet vinkelner i fjor og er nettopp kommet hjem etter en studietur til vinprodusenter i Portugal.

-Som vinkelner er det viktig å besøke ulike vindistrikter, treffe produsentene og smake på nye viner for å skaffe meg best mulig kunnskap.

Portugal har stått høyt på hans ønskeliste.

-Det har vært en utrolig utvikling i den portugisiske vinproduksjonen de siste årene. Det lages mye bra portugisisk vin som ennå ikke er kjent for norske forbrukere.

Den portugisiske vinen nordmenn kjenner best er trolig Vidigal, som lenge har vært en av bestselgerne på Vinmonopolet.

- Når de er ute på restaurant kan de be vinkelneren anbefale dem vin de ikke har smakt tidligere, sier Cameron Alexander.

Kø på vinskolen

Det utdannes mer enn 50 nye vinkelnere hver år i Norge, og det er fortsatt lange ventelister for å komme inn, forteller Arne Ronold, som selv underviser på kursene.

-Interessen for å bli vinkelner har økt betydelig de siste årene. Det utdannes dobbelt så mange vinkelnere som for bare få år siden, men det er fortsatt lange ventelister.

Han mener det er behov for stadig nye vinkelnere.

-De som utdanner seg til vinkelnere jobber på restauranter, og der er det stor turnover på grunn av ugunstige arbeidstider, sier Ronold.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus