Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyttig / Vin

Best på vinkunnskap

Best på vinkunnskap

For 20 år siden var vinkelnere noe de færreste hadde hørt om og som bare fantes på fine restauranter i utlandet. I dag jobber mer enn 300 vinkelnere på norske restauranter.

Suksess for norske Nervi

Det norskeide vinhuset Nervi i Gattinara i Piemonte, er blant kun 25 italienske produsenter som er plukket ut til å delta på International Master of Wine Symposium i Firenze i mai.

Wiig tapte champagne-krigen

Sandnes-selskapet Premium Spirits er dømt til å betale Moët & Hennessy Norge nærmere 750 000 kroner i erstatning og lisensavgift for bruk av varemerket Dom Perignon i en pressemelding.

Påskeproviant på boks og i flasker

Det er naturligvis veldig praktisk med en bagvin i påskebagasjen. Men har du tenkt å nyte et lammelår, bør du tanke opp med en flaske eller to også...

Tre damer, en mann

Da Théo Faller uventet døde i 1979, ble det kona Colette og døtrene Catherine og Laurence som måtte videreutvikle vinhuset Weinbach. Det har de tre damene klart med glans.

Renselsesfesten

Klokken ti torsdag 3.april åpner Vinmonopolet dørene for tidenes Riesling-lansering i Norge. Totalt 200 forskjellige tyske godbiter fra 2012-årgangen slippes da i spesialbutikkene. Rundt 80 av dem kan kjøpes på Valentinlyst.

Ikke verdt å vente

På tampen av skreisesongen bør du prøve ut hvor godt en rødvin fra Beaujolais smaker til hvitt fiskekjøtt.

Vin fra Guds kilder

Det sies at Jesus gjorde vann til vin. Men her er vinene som kommer direkte fra Guds kilde. Vinhuset ligger i landsbyen Deifontes i Granada-provinsen, og navnet er: Bodega Fontedei.

Chianti med et langt liv

Nipozzano er en stødig Chianti-selger i basisutvalget på Polet. Det mange ikke er klar over er at dette er en vin med godt lagringspotensial.

Loire er tema på Vår-VinPuls

Vårens vakreste vineventyr står for døren. Mandag 31.mars inviteres det til den store vinmessen Vår-VinPuls 2014! Spesialtema er Loire-dalens viner.

CSR-samarbeid for monopolene

Monopolene i Norge, Sverige, Finland, Island og Færøyene samarbeider om å stille etiske krav i leverandørkjeden.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

-Norge har en meget god vinkelnerutdanning i forhold til våre naboland. Danmark fikk sin vinkelnerutdanning først i fjor, og den er ikke på langt nær så grundig og bredt anlagt som i Norge, sier Arne Ronold, Norges eneste Master of Wine.

De aller fleste store norske restauranter har minst én vinkelner som både komponerer vinkartet, kjøper inn vin og presenterer vin for gjestene.

-Mange nordmenn kan mye om vin og er interessert i vin. De forventer at restaurantene har eksperter som kan foreslå viner til maten og som de kan diskutere valg av vin med, sier Arne Ronold.

Smaker mye nytt

Fra utdanningen kjenner vinkelnerne grunntrekkene ved alle klassiske viner, de kjenner vinland og distrikter, vindruer og produksjonsmetoder. Men oppdatering er en viktig del av jobben.

-Det lanseres hundrevis av nye viner hvert eneste år, og vi må følge godt med for å tilby gjestene den beste vinen, sier Bjørn Cameron Alexander.

Han var ferdig utdannet vinkelner i fjor og er nettopp kommet hjem etter en studietur til vinprodusenter i Portugal.

-Som vinkelner er det viktig å besøke ulike vindistrikter, treffe produsentene og smake på nye viner for å skaffe meg best mulig kunnskap.

Portugal har stått høyt på hans ønskeliste.

-Det har vært en utrolig utvikling i den portugisiske vinproduksjonen de siste årene. Det lages mye bra portugisisk vin som ennå ikke er kjent for norske forbrukere.

Den portugisiske vinen nordmenn kjenner best er trolig Vidigal, som lenge har vært en av bestselgerne på Vinmonopolet.

- Når de er ute på restaurant kan de be vinkelneren anbefale dem vin de ikke har smakt tidligere, sier Cameron Alexander.

Kø på vinskolen

Det utdannes mer enn 50 nye vinkelnere hver år i Norge, og det er fortsatt lange ventelister for å komme inn, forteller Arne Ronold, som selv underviser på kursene.

-Interessen for å bli vinkelner har økt betydelig de siste årene. Det utdannes dobbelt så mange vinkelnere som for bare få år siden, men det er fortsatt lange ventelister.

Han mener det er behov for stadig nye vinkelnere.

-De som utdanner seg til vinkelnere jobber på restauranter, og der er det stor turnover på grunn av ugunstige arbeidstider, sier Ronold.

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

Bille-bråket

Avviser at han har et alkoholproblem

- Det er ikke sånn at jeg er ustyrlig hver gang jeg drikker.

Erik Hoftun tror på Billes versjon

Hvis spissen blir dømt, vil imidlertid RBK vurdere situasjonen på nytt.

Bille-bråket