Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyttig / Vin

Best på vinkunnskap

Best på vinkunnskap

For 20 år siden var vinkelnere noe de færreste hadde hørt om og som bare fantes på fine restauranter i utlandet. I dag jobber mer enn 300 vinkelnere på norske restauranter.

Premiert dRamm i London

Komiker og skuespiller Morten Ramm gjør suksess også på brennevinsmarkedet. Hans lakris og chili-likør fikk nylig bronse i International Wine & Spirits Competition i London.

Utsolgt tysk mestermøte i VinPuls

Onsdag 10.september blir det tysk mestermøte på VinPuls-kvelden. Da møter winemaker Oliver Haag fra Weingut Fritz Haag i Mosel Lars Lander fra Weingut Philipp Kuhn i Pfalz til duell. Alle billettene til smakingen er nå solgt.

Chianti-viner med historie

Det er tid for å trekke innendørs. Da er et glass god Chianti ikke å forakte!

Viner for studentbudsjettet

Norske studenter har mindre å rutte med enn noen gang, melder nyhetsmedia. Her er tips for hvordan studentbudsjettet likevel kan gi plass til vininnkjøp.

Osteviner som smaker

Årets trønderske matfestival viste oss at det finnes mye spennende og god lokal ost der ute. De fortjener naturligvis at du følger opp med riktig vin i glasset.

Tysk gull til Austmann

Den nystartede trondhjemske mikrobryggeriet Austmann har hentet hjem gull i sin første internasjonale konkurranse.

Spanskekongen valgte Izadi

Fullklaff for Antón-familien og vinhusene til Grupo Izadi da den nye spanskekongen ble innsatt. Alle tre vinene som ble servert kom nemlig derfra.

Medalje til Bache-Gabrielsen

Bache-Gabrielsen Hors d’Age har vunnet «Outstanding Gold Medal» i den Internasjonale Vin- og brennevins konkurransen (IWSC) i London 2014.

Verdens beste bartender kåret

Den norske bartenderen Jesper Høst nådde ikke opp i medaljestriden, men gjorde seg fordelaktig bemerket under World Class-finalen 2014 i Storbritannina

Nytt liv for oseleta

Er det ikke morsomt av og til å smake noe du aldri hadde hørt om før? For eksempel vin laget på den lokale italienske druen oseleta.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

-Norge har en meget god vinkelnerutdanning i forhold til våre naboland. Danmark fikk sin vinkelnerutdanning først i fjor, og den er ikke på langt nær så grundig og bredt anlagt som i Norge, sier Arne Ronold, Norges eneste Master of Wine.

De aller fleste store norske restauranter har minst én vinkelner som både komponerer vinkartet, kjøper inn vin og presenterer vin for gjestene.

-Mange nordmenn kan mye om vin og er interessert i vin. De forventer at restaurantene har eksperter som kan foreslå viner til maten og som de kan diskutere valg av vin med, sier Arne Ronold.

Smaker mye nytt

Fra utdanningen kjenner vinkelnerne grunntrekkene ved alle klassiske viner, de kjenner vinland og distrikter, vindruer og produksjonsmetoder. Men oppdatering er en viktig del av jobben.

-Det lanseres hundrevis av nye viner hvert eneste år, og vi må følge godt med for å tilby gjestene den beste vinen, sier Bjørn Cameron Alexander.

Han var ferdig utdannet vinkelner i fjor og er nettopp kommet hjem etter en studietur til vinprodusenter i Portugal.

-Som vinkelner er det viktig å besøke ulike vindistrikter, treffe produsentene og smake på nye viner for å skaffe meg best mulig kunnskap.

Portugal har stått høyt på hans ønskeliste.

-Det har vært en utrolig utvikling i den portugisiske vinproduksjonen de siste årene. Det lages mye bra portugisisk vin som ennå ikke er kjent for norske forbrukere.

Den portugisiske vinen nordmenn kjenner best er trolig Vidigal, som lenge har vært en av bestselgerne på Vinmonopolet.

- Når de er ute på restaurant kan de be vinkelneren anbefale dem vin de ikke har smakt tidligere, sier Cameron Alexander.

Kø på vinskolen

Det utdannes mer enn 50 nye vinkelnere hver år i Norge, og det er fortsatt lange ventelister for å komme inn, forteller Arne Ronold, som selv underviser på kursene.

-Interessen for å bli vinkelner har økt betydelig de siste årene. Det utdannes dobbelt så mange vinkelnere som for bare få år siden, men det er fortsatt lange ventelister.

Han mener det er behov for stadig nye vinkelnere.

-De som utdanner seg til vinkelnere jobber på restauranter, og der er det stor turnover på grunn av ugunstige arbeidstider, sier Ronold.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus