Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyttig / Vin

Best på vinkunnskap

Best på vinkunnskap

For 20 år siden var vinkelnere noe de færreste hadde hørt om og som bare fantes på fine restauranter i utlandet. I dag jobber mer enn 300 vinkelnere på norske restauranter.
Leses nå:

Pris til Linie i USA

Lysholm Linie har vunnet gull i USA mest prestisjefylte brennevinkonkurranse. 1500 produkter ble vurdert.

Påske. Lam. Flaske!

Mens avisspaltene flommer over av tips om bagviner til påske, vil jeg heller slå et slag for de beste flaskevinene du kan velge til påskelammet!

Tysk fokus på Vår-VinPuls

Tyske rieslingviner er spesialtema på den store vinmessen Vår-VinPuls 2015 på Royal Garden hotell mandag 27.april. Rekordmange importører og verdenskjente produsenter vil være på plass for å servere deg gode vinopplevelser.

Et rødt farvel med skreien

Det går mot slutten av skreisesongen. Kanskje er du gått litt lei av skreimølje, med lever og rogn? Nå ønsker du rene, hvite fiskestykker, og noe rødt i glasset.

Tenuta il Sogno utvider

13 år etter at de solgte alt hjemme i Norge for å satse på sin italienske vindrøm, går Eli Anne Langen og Frode Refstad ved Tenuta il Sogno inn i fase 2. Sammen med investorer er målet å kjøpe fem nye vinhus i Piemonte.

Historien om Champagne-Charlie

Det finnes tre forskjellige sjampanjemerker med Heidsieck-navnet på etiketten. Men bare en av dem har aner tilbake til legendariske Champagne-Charlie.

Mistet Masi, får Allegrini

I oktober 2013 mistet importøren Stenberg & Blom agenturet for italienske Masi til Arcus-eide Vinordia. Nå henter Allegrini, fra nettopp Arcus. Et skikkelig takk for sist!

Klar for øl-påske!

Påskeølet er underveis! De første er ankommet polhyllene.

Ekte og naturlig vin fra Etna

Viner fra Etna fra Sicilia er fagtema blant marsnyhetene på Vinmonopolet. Det er en lansering mest for ekspertene og de kunnskapsrike.

Skjulte spanske skatter

På VinPuls-kvelden torsdag 19.mars presenterer spanske Imma llopart toppvinene fra de to vinhusene Bodegas Abadal og Celler La Fou. De regnes blant Spanias aller beste viner akkurat nå. Det blir servert hele ni forskjellige viner, i tillegg til en god matrett.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

-Norge har en meget god vinkelnerutdanning i forhold til våre naboland. Danmark fikk sin vinkelnerutdanning først i fjor, og den er ikke på langt nær så grundig og bredt anlagt som i Norge, sier Arne Ronold, Norges eneste Master of Wine.

De aller fleste store norske restauranter har minst én vinkelner som både komponerer vinkartet, kjøper inn vin og presenterer vin for gjestene.

-Mange nordmenn kan mye om vin og er interessert i vin. De forventer at restaurantene har eksperter som kan foreslå viner til maten og som de kan diskutere valg av vin med, sier Arne Ronold.

Smaker mye nytt

Fra utdanningen kjenner vinkelnerne grunntrekkene ved alle klassiske viner, de kjenner vinland og distrikter, vindruer og produksjonsmetoder. Men oppdatering er en viktig del av jobben.

-Det lanseres hundrevis av nye viner hvert eneste år, og vi må følge godt med for å tilby gjestene den beste vinen, sier Bjørn Cameron Alexander.

Han var ferdig utdannet vinkelner i fjor og er nettopp kommet hjem etter en studietur til vinprodusenter i Portugal.

-Som vinkelner er det viktig å besøke ulike vindistrikter, treffe produsentene og smake på nye viner for å skaffe meg best mulig kunnskap.

Portugal har stått høyt på hans ønskeliste.

-Det har vært en utrolig utvikling i den portugisiske vinproduksjonen de siste årene. Det lages mye bra portugisisk vin som ennå ikke er kjent for norske forbrukere.

Den portugisiske vinen nordmenn kjenner best er trolig Vidigal, som lenge har vært en av bestselgerne på Vinmonopolet.

- Når de er ute på restaurant kan de be vinkelneren anbefale dem vin de ikke har smakt tidligere, sier Cameron Alexander.

Kø på vinskolen

Det utdannes mer enn 50 nye vinkelnere hver år i Norge, og det er fortsatt lange ventelister for å komme inn, forteller Arne Ronold, som selv underviser på kursene.

-Interessen for å bli vinkelner har økt betydelig de siste årene. Det utdannes dobbelt så mange vinkelnere som for bare få år siden, men det er fortsatt lange ventelister.

Han mener det er behov for stadig nye vinkelnere.

-De som utdanner seg til vinkelnere jobber på restauranter, og der er det stor turnover på grunn av ugunstige arbeidstider, sier Ronold.

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus

fem dager til seriestart

Helland: - Molde må erstatte 15 scoringer

Bakenga selv føler det er for tidlig å si noe.