Facebook har av mange blitt kraftig kritisert for dårlig sikkerhet og ukritisk forhold til brukernes personvern.

- Full kontroll

Som en protest mot dette har nå fire informatikkstudenter fra New York University bestemt seg for å utvikle et åpent alternativ til Facebook. Prosjektet er omtalt som anti-Facebook, og skal gi brukerne full kontroll over hva som deles, gjennom at brukerne selv setter opp egne personlige webservere.

Studentene selv har kalt prosjektet Diaspora, som er gresk for «spredning eller såing av frø». Kildekoden skal deles under en fri GPL-lisens, skriver Itavisen.

- Sentraliserte nettverk som Facebook er ikke nødvendig. Det Facebook gir brukerne er ikke vanskelig å kopiere, sier studentene til New York Times.

Penger strømmer inn

Studentene Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Ilya Zhitomirskiy og Raphael Sofaer hadde satt seg som mål å få inn 10 000 dollar til prosjektet innen juni måned, men har allerede nå fått inn om lag 130 000 dollar.

Ifølge prosjektbloggen planlegger de å ta i bruk en sikker kommunikasjonsprotokoll for å beskytte data som utveksles mellom ulike brukere. Videre skal brukeren kunne opptre som sin egen OpenID-autentiseringsleverandør.

Studentene sier at de også vil gjøre det lett for brukeren å kunne eksportere data og innstillinger, eller flytte installasjonen hvis man ønsker å drifte selv.

Facebook har blitt kritisert for at personvernet langt på nær er godt nok. Foto: SCANPIX