Gå til mobilutgaven
forsiden / Nyttig / Vin

Ikke på ville veier

Ikke på ville veier

Vinmonopolet har valgt «Europa utenfor allfarvei» som tema for nyhetslanseringen i september. Det betyr mange uvanlige viner, men Polet er likevel ikke på ville veier. Se omtale av alle de nye vinene her.
Leses nå:

Store endringer i Solera

Solera-gruppen, med importselskaper som Engelstad og Stenberg og Blom i porteføljen, gjør store endringer i ledelsen.

On Topf of the world

Weingut Johann Topf er blant vinprodusentene som utgjør en forskjell når Østerrike fortsetter klatringen mot vintoppen.

Nordmannen som er best i verden

Her er noe så sjeldent som en nordmann som har ord på seg for å lage verdens beste drikke: Jan Pettersen hanker inn 100-poengere både for sine sherryer og sine brandyer.

Norges beste rosé er tysk

Juryen har talt: Leitz Pinot Noir Rosé 2015 er den beste rosévinen du får kjøpt på Vinmonopolet. Tyskland slo knock out på Frankrike og Italia i årets store rosévin-test.

Året var 1975, og rosévin var ennå ikke populært i Trøndelag

Mangfoldig sommerslipp av rosévin, er en ganske ny foreteelse. I 1975 var det Eau De Vie, Kalinka og Brandy Spesial som toppet polsalget her i byen.

Et navn å merke seg i Burgund

I Burgund skal man vite hvem som eier vinhuset og hvilke vinmarker de har for å finne de beste vinene. Ett «hot» navn er Nicolas Potel.

Lager vin som en kunstmaler

Ingen grunn til å slutte med bobler selv om 17.mai er over. Men bytt gjerne ut prosecco med musserende fra Franciacorta.

Marilisas nye hjertebarn

For Marilisa Allegrini var det ikke nok å være «dronningen» i Veneto. Nå lager hun kongeviner i Toscana.

Sommerfriskt i glasset

New Zealand er i ferd med å bli Norges nye hvitvins-favoritt. Siden 2008 har salget av sauvignon blanc-viner fra NZ økt med 515 prosent! Nå kommer enda flere godbiter.

Andre bobler fra Bibi Graetz

Norsk-italienske Bibi Graetz leverer strålende røde Chianti-viner i flere prisklasser. Nå lanserer han Bollamatta, en musserende rosé.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Mange vil nok mene at dette er viner for de spesielt interesserte. Og det har de helt rett i. «Oransjeviner» (hvitviner laget som rødviner, dvs. gjæret uten at drueskallet er silt bort fra druemosten) er helt klart ikke for nybegynneren, det er heller ikke hvite viner laget på obskure, lokale druer (som f. eks. Ribolla Gialla og Timorasso fra Nord-Italia).

Grattis, Polet!

Men når vi ser at importørene også ved dette nyhetsslippet lanserer et 50-talls nye bag-viner og en rekke andre billige alternativer, må noen passe på at mangfoldet får leve.

Jeg vil derfor berømme Vinmonopolet for denne satsningen, selv om ikke en gang en vinfreak som undertegnede vil storme ut og kjøpe alle de nye særegenhetene som nå lanseres. Men muligheten er der, og denne satsningen går altså ikke på bekostning av folkevinene.

–Vi har over tid sett at spesielle produkter ikke har fått nok oppmerksomhet, vi har rett og slett hatt problemer med å selge dem inn til publikum. Derfor ville vi denne gangen samle flere slike viner under samme paraply. Ikke for at de nødvendigvis passer sammen fysisk eller geografisk, mer på grunn av måten de lages på, sier produktsjef Terje Meling i Vinmonopolet om septemberfokuset.

Sjokket produsentene

Tre såkalte «oransjeviner» er helt klart de mest spesielle nye vinene. Selv produsentene ble bortimot sjokkert da Vinmonopolet etterspurte slike varer. 40 prøver ble levert inn til vurdering, tre av disse ble valgt for lansering.

–Dette er helt klart vin for de meget vininteresserte. Vin laget på gamle vinstokker med lavavkastning, enten økologisk eller biodynamisk og med lite bruk av svovel. Noen av de nye hvite er intense, dype, komplekse viner med tanniner. Vi må forklare godt for publikum hva dette er. Men de er matvennlige, mener Meling og nevner bacalao, risotto og feit mat som bruksområder.

Mangfold og bredde

Han mener at Vinmonopolet har et ansvar for å vise frem for sitt publikum hva som faktisk foregår i vinverdenen, og gjennom det speile det mangfold og den bredden som finnes. «Oransjeviner» var for øvrig vanlig i Italia for 50-60 år siden, men tapte etter hvert for de nye, teknisk korrekte og friske hvitvinene.

82 nyheter lanseres i basisutvalget 5.september. I bestillingslisten kommer det 372 nyheter. Røde tyske og østerrikske viner, hvitvin fra Santorini og fra baskerland er blant nykommerne.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus