Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyttig / Vin

Ikke på ville veier

Ikke på ville veier

Vinmonopolet har valgt «Europa utenfor allfarvei» som tema for nyhetslanseringen i september. Det betyr mange uvanlige viner, men Polet er likevel ikke på ville veier. Se omtale av alle de nye vinene her.
Leses nå:

På flaske etter 17 år

Trondhjem Mikrobryggeri var først på banen av håndverksbryggeriene i Trondheim. Men det tok tid før du kunne få kjøpe ølet de laget på flaske i butikkene.

Alice i Champagneland

Alice Voirin-Jumel er like sprudlende som champagnen hun lager. Dessverre er bare en av vinene hennes å få kjøpt i Norge.

Friskt og ungt fra historisk hus

Huset er fra 1200-tallet, vindruene har vært dyrket lokalt i like mange år, men eierskapet til Casa de Vila Verde er bare to år gammelt.

Lanserer jaktakevitt i Oppdal

Sunndalingen Odd Johan Nelvik har laget nok en akevitt med lokalt tilsnitt. Lørdag 15.august lanseres Jegersnaps i forbindelse med jaktstart på villrein den 20.august.

Utsolgt hus også for Speri

Det er rift om billettene til VinPuls-kveldene denne høsten. Også Speri-smakingen 9.september ble utsolgt på et blunk.

Utsolgt på under to timer!

Høstens første VinPuls-kveld ble utsolgt på under to timer. Det er allerede venteliste og storstilt jakt på billetter til smakingen med Luca Roagna mandag 31.august.

Nå drikker vi vin også på plast

Først kom den på krukker, så fat, deretter på glassflasker. Nyeste trend er vin på gjenvinnbar emballasje, også kjent som PET-flasker.

Greven av Albariño

Han kan godt kalles Mr. Albariño, grev Juan Gil de Arujo Gonzalez de Careaga. Bestefaren var nemlig den første som flasketappet albariño-viner i Rias Baixas.

Der ingen skulle tru...

Noen av Spanias mest spennende viner nå lages i Galicia. Albariño-viner fra Rias Baixas kjenner de fleste til, men se etter vin fra områder som Ribeira Sacra, Valdeorras, Monterrei og Ribeiro!

Med rosa på ball

Sommeren lot vente på seg i år, men det lot ikke rosévinene seg prege av. Årets rosévintilbud er rekordstort.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Mange vil nok mene at dette er viner for de spesielt interesserte. Og det har de helt rett i. «Oransjeviner» (hvitviner laget som rødviner, dvs. gjæret uten at drueskallet er silt bort fra druemosten) er helt klart ikke for nybegynneren, det er heller ikke hvite viner laget på obskure, lokale druer (som f. eks. Ribolla Gialla og Timorasso fra Nord-Italia).

Grattis, Polet!

Men når vi ser at importørene også ved dette nyhetsslippet lanserer et 50-talls nye bag-viner og en rekke andre billige alternativer, må noen passe på at mangfoldet får leve.

Jeg vil derfor berømme Vinmonopolet for denne satsningen, selv om ikke en gang en vinfreak som undertegnede vil storme ut og kjøpe alle de nye særegenhetene som nå lanseres. Men muligheten er der, og denne satsningen går altså ikke på bekostning av folkevinene.

–Vi har over tid sett at spesielle produkter ikke har fått nok oppmerksomhet, vi har rett og slett hatt problemer med å selge dem inn til publikum. Derfor ville vi denne gangen samle flere slike viner under samme paraply. Ikke for at de nødvendigvis passer sammen fysisk eller geografisk, mer på grunn av måten de lages på, sier produktsjef Terje Meling i Vinmonopolet om septemberfokuset.

Sjokket produsentene

Tre såkalte «oransjeviner» er helt klart de mest spesielle nye vinene. Selv produsentene ble bortimot sjokkert da Vinmonopolet etterspurte slike varer. 40 prøver ble levert inn til vurdering, tre av disse ble valgt for lansering.

–Dette er helt klart vin for de meget vininteresserte. Vin laget på gamle vinstokker med lavavkastning, enten økologisk eller biodynamisk og med lite bruk av svovel. Noen av de nye hvite er intense, dype, komplekse viner med tanniner. Vi må forklare godt for publikum hva dette er. Men de er matvennlige, mener Meling og nevner bacalao, risotto og feit mat som bruksområder.

Mangfold og bredde

Han mener at Vinmonopolet har et ansvar for å vise frem for sitt publikum hva som faktisk foregår i vinverdenen, og gjennom det speile det mangfold og den bredden som finnes. «Oransjeviner» var for øvrig vanlig i Italia for 50-60 år siden, men tapte etter hvert for de nye, teknisk korrekte og friske hvitvinene.

82 nyheter lanseres i basisutvalget 5.september. I bestillingslisten kommer det 372 nyheter. Røde tyske og østerrikske viner, hvitvin fra Santorini og fra baskerland er blant nykommerne.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus