Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyttig / Vin

Ikke på ville veier

Ikke på ville veier

Vinmonopolet har valgt «Europa utenfor allfarvei» som tema for nyhetslanseringen i september. Det betyr mange uvanlige viner, men Polet er likevel ikke på ville veier. Se omtale av alle de nye vinene her.

Presidentens lidenskap

USA-president Thomas Jefferson falt pladask for vin fra Gattinara da han besøkte Piemonte i 1787. Nå hedrer det norskeide vinhuset Nervi Jefferson med en rød musserende nebbiolo.

Premiert dRamm i London

Komiker og skuespiller Morten Ramm gjør suksess også på brennevinsmarkedet. Hans lakris og chili-likør fikk nylig bronse i International Wine & Spirits Competition i London.

Utsolgt tysk mestermøte i VinPuls

Onsdag 10.september blir det tysk mestermøte på VinPuls-kvelden. Da møter winemaker Oliver Haag fra Weingut Fritz Haag i Mosel Lars Lander fra Weingut Philipp Kuhn i Pfalz til duell. Alle billettene til smakingen er nå solgt.

Chianti-viner med historie

Det er tid for å trekke innendørs. Da er et glass god Chianti ikke å forakte!

Viner for studentbudsjettet

Norske studenter har mindre å rutte med enn noen gang, melder nyhetsmedia. Her er tips for hvordan studentbudsjettet likevel kan gi plass til vininnkjøp.

Osteviner som smaker

Årets trønderske matfestival viste oss at det finnes mye spennende og god lokal ost der ute. De fortjener naturligvis at du følger opp med riktig vin i glasset.

Tysk gull til Austmann

Den nystartede trondhjemske mikrobryggeriet Austmann har hentet hjem gull i sin første internasjonale konkurranse.

Spanskekongen valgte Izadi

Fullklaff for Antón-familien og vinhusene til Grupo Izadi da den nye spanskekongen ble innsatt. Alle tre vinene som ble servert kom nemlig derfra.

Medalje til Bache-Gabrielsen

Bache-Gabrielsen Hors d’Age har vunnet «Outstanding Gold Medal» i den Internasjonale Vin- og brennevins konkurransen (IWSC) i London 2014.

Verdens beste bartender kåret

Den norske bartenderen Jesper Høst nådde ikke opp i medaljestriden, men gjorde seg fordelaktig bemerket under World Class-finalen 2014 i Storbritannina

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Mange vil nok mene at dette er viner for de spesielt interesserte. Og det har de helt rett i. «Oransjeviner» (hvitviner laget som rødviner, dvs. gjæret uten at drueskallet er silt bort fra druemosten) er helt klart ikke for nybegynneren, det er heller ikke hvite viner laget på obskure, lokale druer (som f. eks. Ribolla Gialla og Timorasso fra Nord-Italia).

Grattis, Polet!

Men når vi ser at importørene også ved dette nyhetsslippet lanserer et 50-talls nye bag-viner og en rekke andre billige alternativer, må noen passe på at mangfoldet får leve.

Jeg vil derfor berømme Vinmonopolet for denne satsningen, selv om ikke en gang en vinfreak som undertegnede vil storme ut og kjøpe alle de nye særegenhetene som nå lanseres. Men muligheten er der, og denne satsningen går altså ikke på bekostning av folkevinene.

–Vi har over tid sett at spesielle produkter ikke har fått nok oppmerksomhet, vi har rett og slett hatt problemer med å selge dem inn til publikum. Derfor ville vi denne gangen samle flere slike viner under samme paraply. Ikke for at de nødvendigvis passer sammen fysisk eller geografisk, mer på grunn av måten de lages på, sier produktsjef Terje Meling i Vinmonopolet om septemberfokuset.

Sjokket produsentene

Tre såkalte «oransjeviner» er helt klart de mest spesielle nye vinene. Selv produsentene ble bortimot sjokkert da Vinmonopolet etterspurte slike varer. 40 prøver ble levert inn til vurdering, tre av disse ble valgt for lansering.

–Dette er helt klart vin for de meget vininteresserte. Vin laget på gamle vinstokker med lavavkastning, enten økologisk eller biodynamisk og med lite bruk av svovel. Noen av de nye hvite er intense, dype, komplekse viner med tanniner. Vi må forklare godt for publikum hva dette er. Men de er matvennlige, mener Meling og nevner bacalao, risotto og feit mat som bruksområder.

Mangfold og bredde

Han mener at Vinmonopolet har et ansvar for å vise frem for sitt publikum hva som faktisk foregår i vinverdenen, og gjennom det speile det mangfold og den bredden som finnes. «Oransjeviner» var for øvrig vanlig i Italia for 50-60 år siden, men tapte etter hvert for de nye, teknisk korrekte og friske hvitvinene.

82 nyheter lanseres i basisutvalget 5.september. I bestillingslisten kommer det 372 nyheter. Røde tyske og østerrikske viner, hvitvin fra Santorini og fra baskerland er blant nykommerne.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus