-Jeg var en amatør da jeg begynte med dette tidlig på 1980-tallet. Amatør er jeg vel fortsatt, men nå gjelder det også å vise at jeg ikke er gammel og akterutseilt, smiler Luis Pato.

Han er egentlig kjemiingeniør, og har derfor hatt en annen tilnærming til det å lage vin enn kolleger i bransjen som har sin ønologiutdannelse. Men Luis Pato har vært vel så kreativ og endringsvillig. Og 30 år med fokus på kvalitet har gitt resultater.

-Målet mitt i 1980 var å vise at baga er en av verdens beste rødvinsdruer. Derfor var det aldri aktuelt for meg å plante franske druetyper i vinmarkene mine. Jeg vil ta vare på de lokale druene, og først og fremst baga. Når baga-viner er unge ligner de på viner laget på Piemonte-druen nebbiolo, med noen år på baken smaker den som en pinot noir fra Burgund. Er det noe rart at jeg mener vi må arbeide for å promotere baga, spør Pato.

Det at han i utgangspunktet ikke er ønolog mener han har vært en fordel, for Luis Pato har ikke lært regler som kan stoppe han når han kommer på en ny ide. Men først og fremst har han vært opptatt av å finne ut hvordan han best skal få ut det fulle potensial av favorittdruen sin. Når han lykkes frembringer Luis Pato bagaviner som er komplekse, elegante, konsentrerte og imponerende, og med et solid lagringspotensial.

Luis Pato oppfattes nok av noen som en rebell. Han nekter å være med i den portugisiske vinprodusentforeningen, og har i stedet slått seg sammen med fire andre produsenter i et samarbeid hvor de kaller seg «Foreningen for uavhengige vindruedyrkere». Det er andre produsenter som har samme ideer, og som dessuten er opptatt av det økologiske aspåektet ved vinlaging. I regionen Bairrada har Pato også markert seg ved å nekte å benytte klassifiseringen DOC Bairrada på vinene sine. Dette fordi han mener det å tillate dyrking av internasjonale druesorter undergraver arbeidet med å fremheve de lokale druetypene.

Luis Pato presenterer mange forskjellige viner på bagadruen; musserende, søte, rosévin og naturligvis de mest kjente røde smaksbombene.

-Jeg kan lage fire forskjellige viner fra samme vinstokk. Det handler bare om når du plukker druene. I 2001 sluttet jeg med såkalt green harvest. I stedet startet jeg med to innhøstinger. I slutten av august plukker jeg en del av druene på hver vinstokk for produksjon av en rosa musserende. De resterende får da en bedre modning, så når jeg plukker disse druene i slutten av september, kan jeg hente ut druer som er bløtere, men med mer smak, dog uten å lage mer alkoholrike viner. Jeg kaller dette for vendimia de precisâo (presisjonsinnhøsting). Det er mulig jeg ser normal ut, men det stemmer ikke helt. Jeg er nok en av disse «crazy guys», flirer Luis Pato i barten.